Ko su ubijeni u Atini i na Krfu, zbog čijih likvidacija je tužilaštvo podiglo optužnicu protiv Belivuka, Šarića i još 17 osoba? 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Zbog dva ubistva na Krfu i dva u Atini tokom 2020. godine, Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je danas optužnicu protiv 19 osoba, među kojima su Veljko Belivuk, Darko Šarić i Milovan Zdravković.

Reč je o ubistvima izvršenim u januaru 2020. godine u Atini gde su živote izgubili Stevan Stamatović i Igor Dedović, kao i o ubistvima na Krfu izvršenim 23. jula 2020. godine kada su ubijeni Alan Kožar i Damir Hadžić.

Kako je navedeno u saopštenju, pored Veljka Belivuka, Darka Šarića i Milovana Zdravkovića, na optužnici se nalazi još 16 osoba, među kojima i one koje su od ranije poznate pravosudnim organima, ali i jedna žena.

Stevan Stamatović i Igor Dedović ubijeni su 19. januara kada su u jednom restoranu u Atini večerali sa suprugama i decom.

Užičanin Damir Hadžić i Baranin Alan Kožar, koji su bili poznati kao pripadnici takozvanog „škaljarskog“ klana, izrešetani su ispred svoje vile na Krfu 23. jula.

Detalje o samim likvidacijama pročitajte u POSEBNOM TEKSTU.

Ko su bili Dedović i Stamatović?

Igora Dedovića su bezbednosne službe označavale kao jednog od vođa „škaljarske“ kriminalne grupe.

U izveštaju srpske Bezbednosno-informativne agencije (BIA), u koji je KRIK imao uvid, navodi se da je Dedović često putovao u Brazil, kao i da uglavnom nije boravio u Crnoj Gori, već u Trebinju u Bosni i Hercegovini, kao i u Hrvatskoj.

Osuđivan je zbog oružja kada je dobio dve godine i dva meseca zatvora, a bio je pod istragom i da je zajedno sa svojim saradnicima Jovanom Vukotićem i Milićem Šakovićem 2016. godine pucao na dvojicu pripadnika suparničke grupe, što je naknadno obustavljeno.

Zbog rata među kriminalnim grupama, koji se već godinama vodi, Dedović je često bio bekstvu.

Stevan Stamatović, koga bezbednosne službe označavaju kao člana „škaljarske“ grupe, široj javnosti postao je poznat nakon što je 2016. godine u provladinim tabloidima označen kao osoba koja je htela da likvidira tadašnjeg premijera Srbije Aleksandra Vučića i njegovog brata Andreja, pisao je KRIK.

„Ovaj čovek je hteo Vučićevu glavu”, pisalo je na jednoj naslovnici odmah pored Stamatovićevog imena i fotografije.

Za njim je tada raspisana i poternica.

Pošto se ova informacija pojavila i u medijima oglasio se i Stamatović.

Budući da je dovođen u vezu sa likvidacijom Aleksandra Stankovića, jednog od vođa navijačke grupe „Janjičari“ i bliskog prijatelja i saradnika Veljka Belivuka, on je u otvorenom pismu tvrdio da sa tim nema nikakve veze, te da je u Beogradu u vreme pomenutog ubistva bio u svojstvu turiste.

Stamatović je povezivan i sa neredima na večitom derbiju između Crvene zvezde i Partizana u decembru 2017. godine, piše u izveštaju BIA-e, ali se, kako je pisao KRIK, ne navode detalji.

Neredi su, kako se navodi u izveštaju, izbili pošto su osobe koje je angažovao Filip Korać, vođa grupe bliske škaljarskom klanu, došle u sukob sa pripadnicima „Janjičara”.

Koraćeva namera bila je da preuzme primat nad trgovinom narkoticima, navodi BIA.

U novembru 2019. godine Stamatović je osuđen na 12 godina zatvora zbog formiranja grupe koja je planirala brojne likvidacije, a pokušala da izvede jednu – da ubije Radojicu Zekovića, osobu blisku članovima kavačkog klana.

Svega nekoliko meseci kasnije, međutim, Stamatović je ubijen.

Ko su bili Hadžić i Kožar?

Damir Hadžić bio je poznat srpkoj policiji, budući da je protiv njega bila podneta krivična prijava zbog sumnje da je ubio visokorangiranog pripadnika „kavačke grupe“ Davorina Baltića 1. januara 2018. u centru Beograda.

Zbog toga je dospeo i na crvenu Interpolovu poternicu.

Hadžić je, kako su pisali mediji pozivajući se na operativne podatke srpskih službi, važio za bliskog čoveka i saradnika Igora Dedovića, jednog od vođa „škaljarskog klana“.

On mu je, kako se sumnjalo, izdavao naloge.

Još jednom se ime Damira Hadžića u medijima pominjalo i to posle pokušaja atentata na Radoja Zvicera, vođe „kavačkog klana“ u Ukrajini.

Hadžić je jedno vreme bio i pripadnik „Pink pantera“.

Alan Kožar, drugi ubijeni na Krfu, na glasu je bio kao vođa takozvane „barske grupe“ koja je u bliskim odnosima sa „škaljarskim klanom“.

Kožar je u zatvoru bio i zbog iznude, a kriminalnu karijeru započeo je kao maloletnik – tri puta je osuđivan na pojačan nadzor organa socijalnog staranja.

Važio je i za desnu ruku Luke Bojovića, nekadašnjeg vođe zemunskog klana, koji je po odsluženju dve trećine zatvorske kazne u Španiji došao u Srbiju.

Kako su pisali mediji, protiv Kožara je Crna Gora raspisala poternicu zbog sumnje da je učestvovao u likvidaciji Slobodana Šaranovića u Budvi, koji je pušten iz pritvora da se brani sa slobode zbog optužbi da je organizovao ubistvo Bojovićevog rođenog brata, Nikole Bojovića.

Kožar je inače iz zatvora pušten u junu 2020. godine nakon što je odslužio kaznu od šest godina i deset meseci zbog podmetanja tri eksplozije na gradilište hotela „Splendid” u Bečićima, kao i za pokušaj iznude od biznismena Žarka Radulovića, suvlasnika hotela.

Kožar se takođe jedno vreme nalazio na crvenoj poternici Interpola.

Prethodno je 12. decembra 2017. godine Osnovni sud u Baru ukinuo za njim poternicu nakon što je prvostepenom presudom oslobođen optužbi da je organizovao postavljanje eksplozivne naprave ispod automobila komandira Interventne jedinice barske policije Ivana Đokovića.

Ubistvo Davorina Baltića bilo povod?

Kako su mediji ranije pisali, policija je imala saznanja da je Baltić ubijen ne samo zato što je bio čovek blizak „kavčanima“, već zbog toga što ga je suprotna strana dovodila u direktnu vezu sa organizacijom likvidacije prve žrtve u ratu ove dve krimanle grupe – Gorana Radomana.

On je dovođen u vezu sa krađom oko 250 kilograma kokaina u Valensiji krajem 2014. godine, nakon čega je počeoi sukob „škaljaraca“ i „kavčana“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari