Remont bloka B2 Termoelektrana „Kostolac B“ počeo je mesec dana ranije zbog potrebe sanacije kvara na turbogeneratorskom postrojenju.

Skraćeni remont, koji je startovao 18. juna i treba da se završi do 10. jula, biće iskorišćen za popravku generatora čiju sanaciju će raditi poljski „Alstom“ sa radnicima kostolačkih elektrana na održavanju. Takođe, biće zamenjen i transformator, koji je dva dana trasportovan iz Termoelektrane „Kolubara“ do Kostolca. Prema rečima Dragana Živića, direktora Termoelektrane „Kostolac B“, početak remonta je uslovljen sanacijom kvara, ali će se raditi i na drugim delovima postrojenja, koji su definisani kao prioritetni u pripremi bloka za zimu. Radi se o dopremi uglja, mlinovima, dimnjau i regulaciji dimnih gasova, kotlovskom postrojenju u svim delovima opreme, koji su i inače obuhvaćeni godišnjim remontima.

Da podsetimo, najpre je u aprilu stradao transformator na bloku B2. Kao privremeno rešenje prebačen je transformator sa bloka B1, koji se nalazi u revitalizaciji do novembra. Tada je na nivou EPS-a pronađeno rešenje da se rezervni transformator iz TE „Kolubare“ dopremi u Kostolac. Taj transformator je ovih dana, pod specijalnim transportnim uslovima dopremljen, a reč je o „Škodinom“ transformatoru koji dvadeset godina stajao kao rezervni i nije bio na mreži, pa se očekuje testiranje povezivanja. Krajem maja došlo je do problema sa kvarom na turbogeneratoru bloka B2 i sada se očekuje sanacija i tog kvara. Inače, blok B2 je radio maksimalnom snagom gotovo godinu ipo, što se očekuje i nakon ovog remonta.

Preveremeni remont ovog bloka uzrokovao je da se i na Kopu „Drmno“ krene u prevremeni remont, dok je po planu trebalo u septembru da se osveži ugljeni sistem i bageri na njemu. Tako će ovo stajanje biti iskorišćeno za popravku bagera 800, banvagena, kao i drobilane. Ugljeni sistem neće stajati jer se njime snabdevaju blokovi Termoelektrane „Kostolac“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari