Ministri pravde Hrvatske i Srbije, Orsat Miljenić i Nikola Selaković, dogovorili su juče u Zagrebu formiranje ekspertskih timova koji će se sastati idućeg meseca kako bi razgovarali o svim spornim pitanjima, uključujući i procesuiranje odgovornih za ratne zločine.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare posle razgovora, Miljenić je rekao da je Hrvatska nedavno Srbiji poslala Predlog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina koji će biti jedna od glavnih tema ekspertskog sastanka. Hrvatski ministar je ocenio da je predloženi sporazum dobar okvir, ali da postoje neka ograničenja u Srbiji za njegovo prihvatanje. Selaković je precizirao da je jedna od glavnih prepreka činjenica da je Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu zaduženo za procesuiranje svih ratnih zločina na prostoru bivše Jugoslavije. „To će biti jedan od ključnih zadataka tima koji će se sastati idućeg meseca“, kazao je Selaković.

Miljenić je dodao da je Hrvatska upravo zato inicirala međudržavni sporazum jer je on iznad nacionalnog zakona. Na pitanje da li je sa hrvatskim kolegom razgovarao i o optužnicama bivšeg vojnog tužilaštva, koje malo-malo iz Srbije stižu u Hrvatsku, Selaković je rekao da je i to bila jedna od tema susreta jer, kako je dodao, „nema pitanja“ o kojem nisu razgovarali. Na pitanje o optužnicima za ratne zločine protiv srpskih izbeglica iz Hrvatske, Miljenić je rekao da se to pitanje može rešiti ili u okviru predloženog sporazuma o procesuiranju ratnih zločina ili da se nastavi praksa razmene spiskova optužnih za ratne zločine.

Miljenić je rekao da je sa Selakovićem razgovarao o svim pitanjima iz prošlosti koja opterećuju odnose dve zemlje, uključujući i sukcesiju, ali i o pitanjima važnim za budućnost, kao što su borba protiv organizovanog kriminala i razmena iskustava u procesu približavanja EU. Selaković je kazao da „nema zabranjenih niti tabu tema“. „Problemi su teški, ali nemamo prava da o tome ne razgovaramo“, kazao je srpski ministar.

Selaković: Pijem vodu koju mi ponude domaćini

Zagreb – Ministar pravde Srbije Nikola Selaković, koji je svojevremeno jednoj studentkinji u Beogradu bacio flaširanu vodu hrvatskog proizvođača, rekao je da je tokom posete Zagrebu pio vodu koju mu je ponudio domaćin. Na pitanje novinara da li je u Zagrebu pio hrvatsku ili srpsku vodu, Selaković je kazao da, uvažavajući svoje domaćine, pije ono što mu nude. „Pozivam vas da u Srbiji popijete ‘Knjaza’ ili ‘Karađorđa’, a ja ću ovde vrlo rado popiti ‘Janu’ ili ‘Jamnicu’“, rekao je Selaković na konferenciji za novinare posle razgovora s hrvatskim kolegom Orsatom Miljenićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari