Predsednik opštine Gornji Milanovac, Milisav Mirković, upriličio je juče prijem za jedanaest učenika iz nemačkog grada Barleben, koji će do kraja nedelje biti gosti Gornjeg Milanovca i njihovih vršnjaka iz Gimnazije Takovski ustanak.

Ovom prilikom predsednik opštine je nemačkim gostima poželeo dobrodošlicu i korisnu međusobnu saradnju, koja će sigurno biti uvek podržana od lokalne vlasti. Bilo je i predloga da u budućim posetama školskih delegacija budu i predstavnici lokalne vlasti, u cilju razmene pozitivnih i primenjivih iskustva iz više oblasti. Gimnazija Takovski ustanak već drugu godinu zaredom deo je projekta Konekting klasrum, koji podrazumeva međunarodnu razmenu učenika koji pohađaju bilingvalno odeljenje.

– Ovo je divno iskustvo za naše đake, nešto što će pamtiti čitavog života, jer ovakvim uzajamnim posetama na najlepši način mogu da upoznaju kulturu drugog naroda, rekla je na prijemu koordinatorka na projektu ove nemačke škole.

Učenici iz Nemačke će zajedno sa vršnjacima iz gornjomilanovačke Gimnazije posetiti aktiviste Crvenog krsta i pokušati da prodajom razglednica na gradskom trgu prikupe sredstva za Udruženje roditelja dece ometene u razvoju.

Dolazimo iz privatne škole u kojoj uglavnom učimo strane jezike, engleski, francuski, ali i kineski. Zato je za nas prilika da boravimo u nekoj stranoj zemlji i slušamo druge jezike izuzetno značajna, mišljenje je nemačkih đaka. Tokom boravka u Srbiji, gosti iz Nemačke će posetiti Mokru goru i Ostrvicu, a krajem nedelje domaćinima će prezentovati dokumentarni film koji će snimiti u Srbiji. Gornjomilanovački gimnazijalci će u junu krenuti u uzvratnu posetu mališanima iz Barlebena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari