Košulje, prsluke i haljine sa motivima pirotskog ćilima koje su sami kreirali i sašili, nosili su nedavno na modnoj reviji u Celju učenici Tehničke škole u Pirotu pred svojim vršnjacima iz Celja, Zrenjanina, Zaboka u Hrvatskoj i Skoplja. Projekat ‘’Gradimo na iskustvu’’ Srednjoškolskog centra iz Celja u Sloveniji spojio je ovu sa Tehničkom školom u Pirotu. Osmoro učenika trećeg razreda Tehničke škole koji se obrazuju za zanimanje konfekcionar tekstila, sa dva profesora i direktorom škole bili su nekoliko dana u Celju i pokazali sve ono što su naučili.

– Ovo je bila korisna razmena iskustva u školovanju učenika u oblasti tekstila, dizajna i mode. Imali su zajedničke radionice sa ostalim učenicima. Na lep način prezentovali su ne samo školu, nego i naš grad, kaže direktor Tehničke škole Aca Božić.

Učenici Maja Dimitrijević, Maja Čoloka, Mirjana Đorđević, Teodora Komljenović, Lazar Stojčev, Milenica Nejković, Aleksandar Šarović i Iva Nikolić zadovoljni su kako su svoj rad prezentovali u Celju. Kažu da im je bilo lepo u Sloveniji i da su sklopljena nova prijateljstva.

– Tri nedelje smo se pripremali na časovima praktične nastave i svojski smo se potrudili da sve lepo sašijemo, kaže Iva Nikolić.

Aleksandar Šarović kaže da je boravak u Celju za sve njih nezaboravno iskustvo.

– Imali smo malu tremu pred nastup, ali je sve na kraju bilo lepo, kaže Šarović, dok njegova drugarica Milenica Nejković dodaje je ova saradnja sa školom u Sloveniji jako važna za sve njih. Lepe utiske iz Celja nose i učenici Mirjana Đorđević, Teodora Komljenović i Lazar Stojčev. Zadovoljna je i njihova profesorka stručnih predmeta tekstilne struke Radmila Spasić.

– Svi smo se prikazali u lepom svetlu. Oko dizajna dosta nam je pomogla Aleksandra Zdravković, naša bivša učenica koja je završila Visoku tekstilnu školu u Zrenjaninu, kaže Spasićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari