U Radionici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ u Pirotu vri kao u košnici – radnici i učenici pod stručnim nadzorom profesora proizvode pasterizovano i kiselo mleko, jogurt, sir, čuveni pirotski kačkavalj. Sve što se proizvede stiže na tržište Pirota, ali i Beograda. Ova škola, osnovana pre 62 godine, rasadnik je kadrova za mlekarsku industriju nekadašnje SFRJ, a sada Srbije.

U Radionici Mlekarske škole „Dr Obren Pejić“ u Pirotu vri kao u košnici – radnici i učenici pod stručnim nadzorom profesora proizvode pasterizovano i kiselo mleko, jogurt, sir, čuveni pirotski kačkavalj. Sve što se proizvede stiže na tržište Pirota, ali i Beograda. Ova škola, osnovana pre 62 godine, rasadnik je kadrova za mlekarsku industriju nekadašnje SFRJ, a sada Srbije. Sa školskim internatom ona je decenijama drugi dom za učenike iz mnogih krajeva zemlje koji su ovde sticali znanja za rad u mlekarstvu. Učenici ove škole ne treba da brinu za posao, jer posla za njih uvek ima.

Sa svih strana

Naši đaci su iz Kragujevca, Čačka, Petrovca na Mlavi, Šapca, Subotice, Bele Palanke, Dimitrovgrada, Pirota… Dnevno otkupljujemo oko 2.500 litara mleka, mada su naši kapaciteti oko 5.000 litara dnevno. Proizvodimo pasterizovano i kiselo mleko, jogurt, sir, kačkavalj. U našoj radionici zaposleno je 15 radnika koji sve to proizvode, a u delu proizvodnje učestvuju i naši učenici – kaže direktor škole Milana Veličković.

Zatičemo ih na času praktične nastave. Dok pojedini učenici pakuju jogurt u plastične čaše, drugi mleko i baskiju pripremaju za sir i kačkavalj. Marko Radovanović iz Sokobanje učenik je trećeg razreda. Njegov otac je završio istu školu, a i on je krenuo njegovim stopama.
– Dovoljno je da imate dobru volju i da volite to što radite. Veoma me privlači ovaj posao i kad završim školu radiću sa ocem. Može mnogo da se nauči od iskusnih majstora i profesora – kaže Marko.
I Darko Mitić iz Pirota krenuo je putem svog dede i ujaka. – Zanat je veoma interesantan, a mnogo smo naučili za samostalni biznis. Najverovatnije ću nastaviti dalje školovanje, ali imam zanat od kojeg može da se živi. Posebno volim da parim baskiju od koje se pravi kačkavalj – kaže Mitić.
Jelena Radisavljević iz Vlasotinca i Ivana Nedović iz Čačka posle ove škole nameravaju da upišu Višu poljoprivrednu školu u Zemunu.
– U mom gradu ima mnogo mlekara, pa ne brinem za posao. Svi nam maksimalno pomažu da naučimo što više kako bismo sutra mogli sami da radimo – kaže Jelena. Njena drugarica Ivana kaže da se ni jednog trenutka nije pokajala što je napustila Čačak, došla u Pirot i upisala ovu školu. – Volim ovu školu. Praktična nastava je dobro organizovana. Živim u internatu, pa smo svi ovde kao jedna velika porodica – kaže ona.
Profesor stručnih predmeta tehnolog Dragan Stojanović kaže da o rejtingu škole koja je na put izvela mnoge gereracije mlekara, ne treba posebno govoriti. – Naši učenici dva puta nedeljno imaju praktičnu nastavu i dosta učestvuju u proizvodnji svih proizvoda koji su našli svoje mesto na tržištu. Sve se to pravi od mleka sa Stare planine. Posebno smo se specijalizovali za proizvodnju sira i kačkavalja po kome je ovaj kraj bio poznat. Pored toga proizvodimo i polutvrde sireve kao što su trapist, edamac i sir sa plemenitim plesnima koga mi ovde zovemo buđavko – kaže profesor Stojanović.
U školskom ineternatu stanuje, u dvokrevetnim i šestokrevetnim sobama, 52 učenika, a mesečni smeštaj i ishrana koštaju 3.000 dinara. Većina učenika s kojima smo razgovarali uglavnom je zadovoljna, mada bi voleli da su sobe sa manje kreveta.
– Ovde sam od početka školovanja. Iako su sobe višekrevetne, zadovoljna sam – kaže učenica trećeg razreda Milena Nikolić iz Bele Palanke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari