Učenici isturenog odeljenja Osnovne škole „8. septembar“ u selu Poljska Ržana kraj Pirota koja se adaptira sredstvima američke vlade, nastavu će narednih mesec i po dana pohađati u matičnoj školi u Pirotu.

Nacionalna garda iz Ohaja u Americi preko Evropske komande američke vojske, vlade Sjedinjenih Američkih Država i Ambasade SAD u Beogradu inicirala je rekonstrukciju i dogradnju škole u Poljskoj Ržani.

Načelnik Odeljenja za vanprivredu Skupštine opštine Pirot Zoran Mitić kaže za naš list da 45 učenika od prvog do četvrtog razreda nastavu pohađa u matičnoj školi u Pirotu, a 15 dece iz pripremne predškolske nastave u vrtiću „Neven“ u Pirotu.

– Opština je za sve njih organizovala prevoz do škole i vrtića u gradu i nazad kućama – kazao je Mitić, dodajući da očekuje da se radovi završe za mesec i po dana.

Pirotski „Tigar Inkon“ na tenderu je dobio posao za rekonstrukciju koja je počela 10. avgusta. Ukupna vrednost radova iznosi 47.874 evra. .

Ugovor o radovima nedavno su potpisali ovlašćeni predstavnik američke vlade i kapetan američke vojske Džoni Vuds i direktor „Tigar inkona“ Sonja Kostić, uz prisustvo zamenika predsednika opštine Pirot Branislava Kostića i zamenika predsednika Skupštine opštine Pirot Sretena Savova.

Prema rečima Sretena Savova, biće izgrađen sanitarni čvor koji škola nije imala, rekonstruisana tavanica i krov, fasada, unutrašnjost škole, zamenjena stolarija i električna mreža.

Zamenik predsednika SO Pirot Sreten Savov kaže da je prvobitna ideja bila da američki vojnici iz Ohaja sami rade na rekonstrukciji ove škole.

– Od toga se odustalo zbog obimnog posla – kaže Savov, dodajući da je ova donacija američke vlade i vojske u sklopu saradnje Nacionalne garde Ohaja i Vojske Srbije.

Savov napominje da su bile četiri ponude za rekonstrukciju seoskih škola u pirotskoj opštini i to u Malom i Velikom Suvodolu, Držini i Poljskoj Ržani.

– Delegacija američke vojske i predstavnici Ambasade ovde su dolazili u aprilu, snimili sve ponude, videli kakav je obim radova i izabrali Poljsku Ržanu u kojoj od prvog do četvrtog razreda i pripremnoj predškolskoj nastavi ima oko 80 učenika – kaže Savov.

 

Najveća investicija u školi „Vuk Karadžić“

Direktor Fonda za građevinsko zemljište u Pirotu Momčilo Antić izjavio je da je za investicije u školama iz budžeta opštine izdvojeno preko 12 miliona dinara, ali da je to nedovoljno para za neke krupnije investicije.

– Nastojali smo da po prioritetima uradimo ono što je najneophodnije kako bismo stvorili bolje uslove za učenike u školama. U OŠ „Vuk Karadžić“ tokom leta je rekonstruisan kompletni sanitarni čvor i to je najveća investicija. U te radove je uloženo negde preko 50.000 evra – kaže Antić.

Zamenik predsednika opštine Pirot Branislav Kostić kaže da je u poslednje dve godine u održavanje škola izdvojeno preko 50 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari