Svršenim osnovcima najinteresantnija su zanimanja u oblasti ekonomske i zdravstvene struke u četvorogodišnjem trajanju, dok je u trogodišnjim srednjim stručnim školama najveće interesovanje bilo za obrazovne profile u oblasti ugostiteljstva i ličnih usluga. Sem toga, među maturantima osnovne škole vlada veliko interesovanje za gimnazije, pokazuju statistički podaci i analiza rezultata upisa u srednje škole za poslednje dve godine koju je uradilo Ministarstvo prosvete i sporta.

Svršenim osnovcima najinteresantnija su zanimanja u oblasti ekonomske i zdravstvene struke u četvorogodišnjem trajanju, dok je u trogodišnjim srednjim stručnim školama najveće interesovanje bilo za obrazovne profile u oblasti ugostiteljstva i ličnih usluga. Sem toga, među maturantima osnovne škole vlada veliko interesovanje za gimnazije, pokazuju statistički podaci i analiza rezultata upisa u srednje škole za poslednje dve godine koju je uradilo Ministarstvo prosvete i sporta.

Deset novih obrazovnih profila

Na pitanje da li će ove godine u nekim školama biti povećan broj mesta za zanimanja za koja je dosad vladalo veliko interesovanje svršenih osnovaca, Bojan Ristić odgovara da neće biti drastičnih odstupanja u odnosu na prošlu godinu.

– Trudili smo se da izađemo u susret lokalnim sredinama i školama, koliko to omogućuju prostor, oprema i broj nastavnika. Međutim, ne možete mnogo povećati broj mesta u školama u kojima ima atraktivnih profila, jer treba voditi računa o potrebama privrede, koliko će se učenika zaposliti po završetku školovanja, a koliko će upisati više škole i fakultete. U nekim školama smo „osvežili“ obrazovne profile, odnosno ugasili neke koji nisu bili atraktivni i koji nisu potrebni privredi, a uveli druge koji nisu potpuno novi, ali jesu za tu školu i tu sredinu. Ove školske godine u okviru programa Cards biće uvedeno osam potpuno novih obrazovnih profila u oblasti turizma i ugostiteljstva, obrade drveta i informacionih tehnologija, kao i dva profila u području rada ekonomija, u saradnji sa GTZ – rekao je Ristić.

– U oblasti medicine veoma su popularni klasični i ogledni profili, farmaceutski i fizioterapeutski tehničar, zatim ogledni profili u oblasti ekonomije – poslovni administrator, finansijski administrator i bankarski službenik. Kako navedene profile reprezentuju najbolji učenici, pretpostavka je da će većina nastaviti školovanje na medicinskom, farmaceutskom i ekonomskom fakultetu. Poslednjih godina posle legalizacije privatne prakse i otvaranja brojnih privatnih apoteka i poslovnih banaka povećani su izgledi za zaposlenje i dobru zaradu, što je dovoljan razlog za veliko interesovanje najuspešnijih kandidata – kaže za Danas Bojan Ristić, šef Odseka za srednje stručno obrazovanje u Ministarstvu prosvete.
On dodaje da je ekonomski tehničar, iako stari program, takođe prihvatljiv učenicima, jer smatraju da će moći da nastave školovanje u oblasti menadžmenta i ekonomije. Međutim, veliko je pitanje koliko ovaj stari program omogućuje učeniku da kvalitetno obavlja svoj posao i da li učenici imaju veštine koje traže poslodavci. Ristić navodi da su u trogodišnjim srednjim stručnim školama poslednjih godina najatraktivnija zanimanja kuvar, konobar, frizer, maser, pedikir i manikir, jer takođe omogućuju učenicima da brzo dođu do posla.
– Rezultati pokazuju da su novi ogledni obrazovni profili, kako četvorogodišnji tako i trogodišnji, veoma zanimljivi za svršene učenike osnovne škole. Njihova popularnost postupno raste i to je naročito vidljivo u mašinskoj struci (operater mašinske obrade metala-ogled) i poljoprivrednoj (poljoprivredni tehničar-ogled), gde se posle završnih i maturskih ispita pokazalo da učenici imaju visok stepen znanja i veština i da ih poslodavci rado angažuju, jer su se tokom ispita uverili u njihove sposobnosti. O velikom interesovanju za pomenute profile svedoči i podatak da se na listi najinteresantnijih zanimanja poljoprivredni tehničar s 13. popeo na peto mesto, a za nekoliko mesta je skočio i operater mašinske obrade metala. Zanimljivo je da se čak 60 odsto učenika koji su završili ovaj profil odmah zaposlilo – ističe sagovornik Danasa.
Kada je reč o najnepopularnijim obrazovnim profilima Bojan Ristić navodi da je među maturantima osnovne škole primetno slabo interesovanje za zanimanja u oblasti tekstilstva i rudarstva, napominjući da se stagnacija u ovim oblastima u privredi direktno reflektuje na svet obrazovanja. Izuzetak je ogledni profil konfekcionar tekstila, za koji je lane vladalo veliko interesovanje učenika. Ristić dodaje da firme iz oblasti građevinske struke imaju potrebu za nekim trogodišnjim obrazovnim profilima za koje obezbeđuju i stipendije, ali da i pored toga mladi ljudi nemaju afiniteta prema građevinarstvu.
Upisni rezultati za školsku 2006/7. godinu pokazuju da su za svršene osnovce najatraktivnija zanimanja bila farmaceutski tehničar (i ogled), bankarski službenik i fizioterapeutski tehničar (i ogled). Takođe su visoko plasirani zubni tehničar, pedijatrijska, medicinska i stomatološka sestra, zatim upisani u Sportsku gimnaziju, na informatički smer u gimnaziji i opredeljeni za ogledni profil poslovni administrator. Na listi najpopularnijih trogodišnjih profila lane su bili maser, kuvar, zlatar, pivar, trgovac, ženski i muški frizer, pedikir i manikir. Ristić navodi da je interesovanje za gimnazije bilo slično prethodnom upisu, mada je uočeno da je opao prag prolaznosti i to kod društveno-jezičkog smera za jedan bod, kod prirodno-matematičkog za 1,5, a kod opšteg za dva poena.
Među četvorogodišnjim profilima za svršene osnovce prošle godine najmanje interesantni su bili tekstilni tehničar, tehničar modelar kože, rudarski i brodograđevinski tehničar (četvorogodišnja zanimanja), dok su se na dnu lestvice među trogodišnjim zanimanjima našli zavarivač, tekstilni radnik, metalostrugar, brodovođa i bravar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari