Učenici Tehničke škole iz Zaječara uspešni na takmičenju u Grčkoj 1Foto: M. S. / Danas

U okviru Erasmus+ projekta STEAMDIVE – Diversity in STEAM, dva nastavnika i pet učenika Tehničke škole Zaječar učestvovali su na takmičenju iz mobilnosti koja je održana u Heraklionu na Kritu.

Glavni događaj ove mobilnosti bio je hakaton posvećen testiranju softvera MOD – Mirror of Diversity, inovativnog alata koji kroz snimanje lica korisnika menja parametre poput pola i boje kože, s ciljem promovisanja različitosti i inkluzije.

Učenici su imali zadatak da analiziraju kod aplikacije pisan u programskom jeziku Python, kroz pet složenih primera.

Osim Tehničke škole iz Zaječara, učestvovale su i škole iz Grčke i Portugalije. Organizator hakatona bio je Naučni institut FORTH iz Herakliona, koji je i koordinator čitavog projekta.

Na kraju takmičenja, organizatori su dodelili tri nagrade, od kojih su prve dve osvojili učenici Tehničke škole Zaječar – Veljko Jovanović i Uroš Kostov, što je veliki uspeh za školu i potvrda kvalitetnog rada njenog tima.

Pored hakatona, nastavnici su prisustvovali sastancima o daljim aktivnostima u okviru STEAMDIVE projekta.

Sledeći korak uključuje online radionice iz oblasti fizike i optike kao i pravljenja fotoaparata, koje će za sve tri škole učesnice organizovati Tehnička škola.

Takođe, učenike uskoro očekuje i snimanje filma na temu različitosti i inkluzije.

Projekat STEAMDIVE traje 30 meseci, sa planiranim završetkom u junu 2025. godine. Ovaj projekat je još jedan korak ka unapređenju obrazovanja, promovisanja STE(A)M alata, inovacija i inkluzije u školstvu, te se Tehnička škola Zaječar raduje budućim izazovima i uspesima svojih učenika na međunarodnom nivou.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari