Uhapšeno troje aktivista: Građani koji protestuju protiv kopanja litijuma se okupljaju u Pionirskom parku 1Protest Foto: Vojin Radovanović

„Uhašeni su Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević na Prokopu. Mi smo se skupili u Pionirskom parku sa obe blokade da vidimo da li će ih pustiti, ukoliko ih ne puste pozvaćemo narod, a u suprotnom ćemo se razići“, kaže za Danas Nebojša Petković, član udruženja „Ne damo Jadar“.

On kaže da ne zna gde su uhapšeni trenutno, da su im rekli da su privedeni kod sudije za prekršaje i da će biti procesuirani po skraćenom postupku.

– To je poslednja informacija koju imamo – ističe Petković.

Na pitanje da li je očekivao ovakav rasplet događaja, odgovara da nije posle onako veličanstvenog protesta.

Posle sinoćnjeg protesta u centru Beograda i šetnje, građani su se, podsetimo, podelili pa je jedna grupa blokirala Prokop, a druga železničku stanicu Novi Beograd.

Petković kaže da je pola sata nakon što je policija rasterala građane na Prokopu i na železničkoj stanici Novi Beograd osposobljen saobraćaj.

– Na prokop su upale jedinice SAJ, a na Novom Beogradu gde sam ja bio mislim da je bila Žandarmerija. Bilo ih je baš mnogo – ističe Petković.

Par desetina učesnika protesta zbog najavljenog iskopavanja litijuma okupilo se jutros nešto posle sedam časova u Pionirskom parku u centru Beograda.

Okupljeni u parku ispred Predsedništva Srbije nose zastave Srbije i transparente sa natpisima „Ne damo Jadar“, „Znamo da ne damo“, „Ne lomite mi bagrenje“.

Jedan od učesnika protesta rekao je reporterki agenciji Beta da još uvek nisu odlučili kakve će akcije organizovati tokom dana.

On je dodao da je tokom jutrošnje intervencije policije na železničkoj stanici Prokop, privedeno troje demonstranata.

Oko Skupštine Beograda trenutno je raspoređeno nekoliko policijskih vozila kao i pripadnici policije u opremi za razbijanje demonstracija.

Sa prostora oko Terazijske česme, odakle su se obraćali govornici na jučerašnjem protestu, uklonjeni su provizorni šatori koje je uoči protesta postavilo udruženje Dostojni Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari