Deseti Internacionalni likovni susreti „Stari most“ počeli su 7. avgusta pored starom mosta na rijeci Bistrici kod Bijelog Polja i trajaće do 17. avgusta. Na ovogodišnjim Susretima učestvuje 72 umjetnika iz 19 država svijeta, koji će izraziti svoje impresije Bijelog Polja i sjevera Crne Gore.


Inače, ovogodišnji susreti su i završni, tako da se od ove godine ova manifestacija neće više održavati. Osnivač Internacionalnih likovnih susreta „Stari most“ Abaz Dizdarević smatra da je kolonija doprinijela opštem obrazovanju o slikarstvu i uticala na mlade ljude da upišu likovnu akademiju, te da će nakon ovoga biti osmišljeni novi programi koji će koncepcijski biti više usmjereni na savremeni izraz umjetnosti.

– Previše je opterećenja na organizaciji ovih susreta i zbog toga smo odlučili da nakon deset godina zaokružimo ovu priču. Ova manifestacija jeste u punom smislu internacionalnog karaktera i do sada je ukupno okupila oko 500 autora iz cijelog svijeta. To je bio dobar putokaz za sve mlade ljude i za sve slikare koji su se razvijali u Bijelom Polju i to nam je pomoglo da oformimo dobro jezgro likovnjaka u gradu i da djelujemo na neke alternativnije i drugačije načine u odnosu na ono što je bilo praksa ranije, kaže Dizdarević i naglašava da od ove godine u Bijelom Polju počinje da radi Fakultet vizuelnih umjetnosti Univerziteta Mediteran, koji će preuzeti likovni život Bijelog Polja i sjevera Crne Gore.

– Radiće se na tome da se sve ono što umjetnici budu stvarali ostvaruje u gradskom jezgru, tako da će ovaj grad možda postati prepoznatljiv po onome za šta već imamo naznake, a to su preko 3000 metara kvadratnih oslikanih murala, postavljanje skulptura, a Fakultetu vizuelnih umjetnosti, kao ustanovi najvišeg ranga, prepustićemo da kreira politiku likovnog života, odnosno likovne umjetnosti u gradu, kaže Dizdarević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari