Mersid Agović, novinar TV Tutin i Tufikik Sadović, snimatelj te kuće, u utorak su napadnuti u centru tog grada dok su bili na radnom zadatku. Njih dvojica su snimali radove na Domu kulture koje finansira Ministarstvo kulture. Agović je zadobio nekoliko udaraca koji su, posebno, vidljivi na licu i lekarski je zbrinut u novopazarskom Zdravstvenom centru. Policija je identifikovala četiri napadača i odmah im odredila meru zadržavanja do 48 sati.

Redakcija TV Tutin je odmah izdala saopštenje u kojem se kaže da su njihove kolege napali „javnosti poznati izgrednici“ i izražava zabrinutost da je „izostala brza i adekvatna reakcija policije“ jer je u Policijsku stanicu privedena samo televizijska ekipa „radi davanja iskaza, dok su napadači nastavili mirno da ispijaju kafu na terasi oblićnjeg restorana“. Od ministra policije Ivice Dačića zatraženo je hitno preduzimanje mera i istraživanje pozadine napada.

Amir Numanović, glavni i odgovorni urednik TV Tutin napad je ocenio kao „direktan napad na TV Tutin i sve kojima je stalo do slobode medija“. On tvrdi da prema saznanjima televizijsku ekipu se „napale pristalice Muamera Zukorlića, koji su učestvovali u nekoliko incidenata na području Sandžaka i često se ističu u provokacijama neistomišljenika“.

Ovaj napad je naišao na oštru osudu. Bošnjačko nacionalno veće (BNV) u tehničkom mandatu ocenilo je da napad „predstavlja najgrublji vid obračuna sa ovom medijskom kućom i njenim zaposlenima“ jer je to jedina televizija „koja u Sandžaku i zemlji emituje celokupni program na bosanskom jeziku“. BNV od nadležnih državnih organa zahteva da „u potpunosti zaštiti predstavnike medija i medijske kuće u Sandžaku od nasrtaja onih kojima smeta objektivno informisanje“. Napad su osudile i nevladine organizacije Impuls iz Tutina i Urban- in i Sandžački odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Novog Pazara. U njihovom zajedničkom saopštenju od nadležnih organa se zahteva da „bez odlaganja ispitaju ceo slučaj, čime će poslati nedosmislenu poruku javnosti da necivilizovano i bahato ponašanje neće biti tolerisano“ i time će „pokazati rešenost da se konačno prekine sa praksom nekažnjenosti“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari