Evropski parlament je juče u Strazburu zatražio da se ustavnim promenama u Bosni i Hercegovini, uz poštovanje Dejtonskog sporazuma, ojača delovanje centralne države da bi BIH mogla nastaviti evropsku integraciju. U rezoluciji o BiH, koju su usvojili poslanici parlamenta EU, podržan je postupak za ukidanje šengenskih viza za državljane BIH, ali je izražena velika zabrinutost za političku stabilnost te zemlje.


Evropski poslanici razlog za to vide u oštrim nacionalističkim istupima političkih vođa i upozoravaju da to sprečava pomirenje i usporava željeno približavanje BiH Evropskoj uniji, a „podriva i temelj Dejtonskog mirovnog sporazuma“. Podvučeno je i nezadovooljstvo zbog izjava vođstva Republike Srpske o referendumu o „mirnom razdvajanju“, a što se u rezoluciji ocenjuje kao „izazov i pretnja stabilnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH“.

Takođe je zatraženo da se Ustav BiH usaglasi s odredbama Evropske konvencije o ljudskim pravima, kako bi svi građani, bez obzira na narodnost ili versku pripadnost, mogli da budu birani na javne položaje. Naglašeno je da povoljan razvoj predstavlja rezolucija Skupštine Srbije o osudi zločina u Srebrenici, a pozdravljen je predlog EK Savetu ministara da se ukinu evropske vize za putovanja državljana BIH, s tim da vlasti u Sarajevu do kraja ispune sve važne uslove za to.

Visoki predstavnik do kraja reformi

U rezoluciji se ističe podrška EP Uredu visokog predstavnika i naglašava da će do prelaska samo na funkciju izaslanika EU u Bosni moći da dođe tek kada se ispune svi uslovi što znači dodatne reforme i preustrojstvo države. U dokumentu EP se snažno naglašavaju potreba suzbijanja organizovanog kriminala i korupcije, i ubrzavanje pravosudnog postupka protiv lica koja su izvršila ratne zločine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari