Navršilo se 30 godina od početka rada Sportskog centra „Požarevac“ pa je prilika, kako nalažu običaji i domaćinski red, podsetiti bar na ono najznačajnije što je obeležilo ovaj period. – Najvažnije je za učesnike tih događanja, podjednako značajnih za život grada, da su svi oni deo te priče što ih trajno čini veoma ponosnim, kaže direktor Nenad Mitić.

Ako bi se prostorno predstavile sve zaista brojne aktivnosti, bilo da su sportske, muzičke, zabavne ili pak humanitarne, to bi zahtevalo da se ovaj skromni tekst predimenzionira u veoma obimno publicističko izdanje. Od košarkaša Indijane koji su među prvima igrali na terenu velike sale Sportskog centra, preko reprezentacija velikog broja evropskih zemalja pa i onih sa drugih meridijana, sve do najuspešnijih pojedinaca, sportista, trenera u gotovo svim sportskim disciplinama i kategorijama. Ukupno, otprilike, 183.000 radnih sati, 4.000 različitih programa i blizu 280.000 učesnika činioci su tog puta dugog tri decenije. Muzički i zabavni programi uvek su privlačili brojnu publiku i njih je takođe bilo u velikom broju. Ono što se u Sportskom centru posebno izdvaja su Igrice bez granica i čak 152 realizovane sportske škole. Statistika kaže da je ukupan broj posetilaca tokom 30 godina premašio cifru od impozantnih 2 miliona duša!

Priča je počela skromno 1984. godine, a od tada se dan po dan, metar po metar i u skladu sa željama i potrebama razvijao Sportski centar „Požarevac“, Javna ustanova koju danas čine tri poslovne jedinice: Hala sportova, Otvoreni bazeni sa pratećim terenima a od skoro i Stadion za male sportova sa poslovnim prostorom. Nova, perspektivna opredeljenja govore o tome da će kompleks ubrzo biti sadržajno obogaćen. Reč je o zatvorenom bazenu, o kome se već dugo priča a sada se, uz uspešnu saradnju sa rukovodstvom lokalne samuprave, čine prvi koraci ka realizaciji ovog projekta“.

Po rečima direktora Mitića, prošlost, sadašnjost i budućnost ove ustanove sadržane su, pre svega, u „genetskoj“ povezanosti sa svim korisnicima. – Taj odnos je za Sportski centar veoma važan i predstavlja jedan od ciljano utvrđenih pravaca što će za poslovnu orjentaciju ostati trajna karakteristika. Tako će svaka od aktivnosti, u svojoj osnovi biti kreirana na poseban način i prilagođena zahtevima različitih uzrastnih grupa. Podizanje svesti o važnosti fizičke aktivnosti za zdravlje u Sportskom centru je stalni zadatak i nema komercijalizovan pristup kakav najčešće važi za današnje trendove rukovođene, uglavnom, ekonomskim parametrima. Osnovnu poruku upućenu korisnicima definiše uputstvo da se na zdrav način treba baviti sportskim aktivnostima i tako poništiti negativne efekte proistekle iz savremenog načina života stavljanjem akcenta na bazične sportove.

Danas Sportski centar posluje na prostoru čija je ukupna površina 3 hektara na kome se realizuju različite aktivnosti, prvenstveno sportske a zatim i druge vrste uslužnih delatnosti. Sva pažnja koncentrisana je na unapređenju kvaliteta usluga a kod planiranja prednost je data realizaciji investicija: zatvorenom bazenu, adaptaciji Aneksa 2 za potrebe klubova i uređenju otvorenog prostora. Etapno će biti realizovani planovi vezani za ispunjenje tehničkih standarda koje zahteva organizacija takmičenja najvišeg ranga. U predstojećem periodu očekuje se poboljšanje tržišne klime što bi stvorilo bolje uslove za rad i realizaciju novih planova.

Shodno tome, ovu priču možemo završiti rečima sadržanim u sloganu koji prati sve aktivnosti u godini jubileja i upućuje nas da pred sve izazove stanemo hrabro, postanemo JAČI i spremniji za veće rezultate, da u svemu što radimo budemo uvek BOLJI i sve svoje pobede proslavljamo ZDRAVIJI!

Od 1. aprila Sportski centar „Požarevac“ će svoj jubilej obeležavati radno nizom aktivnosti koje će biti realizovane tokom cele godine, rekao nam je direktor Sportskog centra Nenad Mitić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari