"Uđite u vremensku mašinu": Akcija u Novom Sadu povodom Međunarodnog dana starijih 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/DS)

 Povodom Međunarodnog dana starijih osoba koji se obeležava 1. oktobra pod sloganom “Borimo se protiv ejdžizma”, Crveni krst Srbije u saradnji sa Fondacijom Novi Sad Evropska prestonica kulture organizuje sutra u Novom Sadu akciju ”Vremenska mašina”.

Organizatori pozivau građane da budu od 10 do 12 časova u Univerzitetskom gradu, kod spomen biste Petru II Petroviću Njegošu, i uđu u “vremensku mašinu” koja “pruža uvid u potencijalnu budućnost”.

“Pomoću filtera videćete stariju verziju sebe, a zatim ćete dobiti papirić iz “košarice sudbine” na kojima će biti prikazani statistički podaci o diskriminaciji i izazovima sa kojima se stariji suočavaju. Zamisli se! Zamisli, kakvi te izazovi očekuju u budućnosti”, navode iz Crvenog krsta.

U znak prepoznavanja ovih izazova i prilika, 34. obeležavanje Međunarodnog dana starijih osoba Ujedinjenih nacija će se fokusirati na temu “Starenje s dostojanstvom: Važnost jačanja sistema nege i podrške za starije osobe širom sveta”.

“Očekivani životni vek pri rođenju sada premašuje 75 godina u polovini zemalja sveta, što je 25 godina duže nego 1950. godine. Ova demografska promena značajno je transformisala oblast pružanja nege, obuhvatajući širok spektar potreba za plaćenom i neplaćenom podrškom u formalnim i neformalnim okruženjima. Kako populacija stari, potražnja za sveobuhvatnom zdravstvenom negom, negom i socijalnom podrškom značajno raste, posebno za starije osobe sa stanjima kao što je demencija”, ističu iz Crvenog krsta Srbije.

Ove aktivnosti se organizuju u okviru projekta „Age Aganst the Machine – Stariji protiv mašina“ koji se sprovodi u okviru programe Evropske komisije CERV – mreža gradova, sa partnerima iz Danske, portugalije, Italije i Poljske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari