U ovom trenutku najvažnije je spasiti živote i pomoći ljudima koje je ova ogromna nesreća zadesila. Cela Srbija radi na tome da se svim evakuisanim ljudima obezbedi povratak kućama i da im se pruži neophodna humanitarna pomoć – kaže za Danas Kori Udovički, ministarka državne uprave.


Ona napominje da je važno napraviti razliku između urgentne humanitarne pomoći i planskih aktivnosti, koje mogu da zasmetaju dok traje vanredna situacija, i da postoji opasnost od daljih šteta.

– Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave će svakako biti angažovano kao podrška radnim telima Vlade koja imaju za cilj procenu štete, ali i prioritizaciju i koordinaciju pomoći. Na nivou lokalne samouprave radićemo na tome da obezbedimo pomoć i saradnju, da budemo sigurni da nisu prepušteni sebi, ističe Udovički i dodaje da će se na državnom nivou odrediti prioriteti sanacije. To je, prema njenim rečima, saniranje štete na putevima, mostovima i u Termoelektrani „Nikola Tesla“.

Komisija za procenu štete, kojom predsedava ministarka Zorana Mihajlović, koordiniraće dodelu sredstava, a lokalni štabovi će izlaziti na fizičku procenu štete na terenu, kada je situacija bezbedna, i za to je Ministarstvo državne uprave nadležno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari