Izuzev u Lebanu, gde je konstitutivna sednica SO zakazana za 11. jul, u Jablaničkom okrugu već su izabrani lokalni funkcioneri. Demokratska stranka, koja je do majskih izbora vladala u većini opština, ovoga puta je postala deo opozicije. Udruženi SPS i SRS, potpomognuti i drugim strankama, preuzeli su vlast u centru regiona i Vlasotincu, a kako sada stoje stvari, zavladaće i u Lebanu.

Izuzev u Lebanu, gde je konstitutivna sednica SO zakazana za 11. jul, u Jablaničkom okrugu već su izabrani lokalni funkcioneri. Demokratska stranka, koja je do majskih izbora vladala u većini opština, ovoga puta je postala deo opozicije. Udruženi SPS i SRS, potpomognuti i drugim strankama, preuzeli su vlast u centru regiona i Vlasotincu, a kako sada stoje stvari, zavladaće i u Lebanu.
U OO DS Lebana, istina, očekuju da će u saradnji sa drugim partijama, sem sa radikalima, nastaviti da vladaju gradom. Iz SRS stižu jasna upozorenja da će upravo oni preuzeti lokalnu vlast. Posebnu zanimljivost predstavlja to što OO DS očekuje da će dobiti podršku i Koštuničine DSS. Kako ocenjuje Nenad Jovanović, potpredsednik OO DS, skupštinsku većinu od 21 odbornika će činiti svi sem radikala. Na drugoj strani dr Goran Cvetanović, potpredsednik SRS-a, ističe da je formiranje lokalne vlasti u gradu na Jablanici već „gotova stvar. Pored SRS-a, skupštinsku većinu sačinjavaće DSS, Nova Srbija i SPS, o čemu je već postignut načelni dogovor. Nenad Zagorac, predsednik OO DSS u Lebanu, međutim, ističe da će ta stranka sačekati ishod razgovora oko formiranja vlade Srbije i tek tada odlučiti da li će biti uz DS ili SRS!

Gubitnici

U Jablaničkom okrugu najveći gubitnici minulih izbora su pristalice Borisa Tadića. DS je izgubila vlast u Leskovcu i Vlasotincu, a neizvesno je da li će pridobiti ostale stranke za formiranje skupštinske većine u Lebanu, gde je do sada imala apsolutnu većinu. U Crnoj Travi i Bojniku DS već više godina nije deo vladajuće koalicije.

U malenoj i nerazvijenoj opštini Bojnik, novi predsednik je dr Miomir Ljubić, član regionalne Alijanse demokrata, predsednik Skupštine opštine Jovan Miljković (SRS), zamenik predsednika opštine Bojan Tasić (DSS), pomoćnik predsednika SO Goran Milovanović (SRS), a sekretar SO Nebojša Stanković (SRS). U opoziciji je 12 odbornika iz redova DS, G17 plus i GG, koji su posle konstituisanja lokalnog parlamenta bojkotovali njegov dalji rad. U Bojniku su svađe bile svakodnevna pojava, što se direktno odražavalo na rad opštinske vlade i lokalnog parlamenta.
Na izbornoj sednici Gradske skupštine Leskovca, koja je trajala od 11 do ranih jutarnjih časova, za prvog gradonačelnika izabran je dr Goran Cvetanović, iz Srpske radikalne stranke, a njegov zamenik je diplomirani ekonomista Goran Vukadinović (DSS). Novi predsednik Skupštine opštine je diplomirani pravnik Živojin Stefanović (SPS) a njegov zamenik diplomirani inženjer zaštite na radu Ljubiša Stevanović (PUPS). Jednoglasnom odlukom Gradske skupštine, za sekretara je imenovan Zoran Vukašinović, koji je i do sada obavljao tu dužnost.
Leskovac je dobio novo Gradsko veće od 11 članova. Gradska skupština ima 75 odbornika, koliko ih je i do sada bilo. DS je osvojila 25, SRS – 23, DSS-Nova Srbija devet, G17 plus – sedam, SPS-PUPS-PSS 6 i koalicija SNS-SDP pet odborničkih mandata.
Novi-stari predsednik opštine Medveđa je Slobodan Drašković, a predsednik SO Nataša Filić, oboje iz koalicije GG-DS, kojoj je pripalo 14 od 35 odborničkih mandata, G17 ima osam, Nova Srbija tri, SRS dva, dok su dve albanske partije osvojile tri, odnosno pet odborničkih mesta.
Novi predsednik opštine Vlasotince je diplomirani inženjer Boško Stančić (Nova Srbija), njegov zamenik Nebojša Stojanović (SPS), poljoprivredni inženjer. Predsednik Skupštine opštine je Velibor Stojković (SRS), privatni preduzetnik i vlasnik jedne radio stanice, a potpredsedničku dužnost će obavljati Živan Šušulić, perjanica Socijalističke partije, profesor matematike u Vlasotinačkoj gimnaziji.
Koalicioni dogovor SRS, SPS, NS, DSS i Grupe građana „Zajedno“ praktično je ostvaren i tako su odbornici DS i G17 plus ostali u opoziciji!
U Crnoj Travi, najmanjoj opštini u Srbiji, za predsednika je izabran Slavoljub Blagojević, koji je i do sada obavljao tu dužnost. Na majskim izborima, ovde je ubedljivo trijumfovala koalicija DSS-Nova Srbija, na čelu sa predsednikom opštine Slavoljubom Blagojevićem. U SO Crna Trava, koju čini 19 odbornika, DSS-Nova Srbija ima 13, SRS-SPS 3, G17 plus dva, dok će DS predstavljati jedan odbornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari