Udruženja građana: U Padinskoj skeli iz slavina teče zatrovana voda 1Foto: Pixabay/kaboompics

Udruženja građana „Volim Padinjak“ i „Pravo na vodu“ upozorila su danas da stanovnicima naselja Padinska skela iz slavina teče zatrovana voda, što je potvrdio i Gradski zavod za javno zdravlje.

U naselju Padinska skela, opština Palilula, sa pet lokalnih vodovodnih sistema, koji vodom snabdevaju naselja Besni Fok, Vrbovski, Široka greda, Preliv, Dunavac, Kovilovo i Jabučki rit, upravlja Agroindustrijska korporacija (AIK) AD Beograd, što je prema oceni ovih udruženja građana protivno zakonu o komunalnim delatnostima, kao i aktima Grada Beograda.

Situacija je dodatno pogoršana kada je u ovim tropskim letnjim mesecima Zavod za javno zdravlje utvrdio povećanu koncentraciju arsena u jednom od vodovoda i zabranio upotrebu za piće i kuvanje, navodi se u saopštenju.

Zbog toga su udruženja građana uputila peticiju Gradu Beogradu da se u okviru rebalansa budžeta obezbede sredstva za rekonstrukciju vodovodne mreže, što je odbijeno.

„Pravo na vodu“ i „Volim Padinjak“ pozivaju institucije da reaguju i obezbede čistu pijaću vodu svim stanovnicima, što je osnovno ljudsko pravo i preduslov za život i zdravlje, navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari