Udruženja pozvala učesnike izbora u Milanovcu da potpišu sporazum protiv rudarenja litijuma 1Foto: Shutterstock/Vesna Markovic

Na trgu kneza Mihaila, kod spomenika u Gornjem Milanovcu u ponedeljak, 20. maja, u 17 časova biće potpisan sporazum o zajedničkom delovanju u Skupštini opštine kojim se strane potpisnice obavezuju da će glasati javno i zastupati politiku protivljenja istražnim aktivnostima, eksploataciji i preradi litijuma, bora i pratećih metala na teritoriji optšine Gornji Milanovac, saznaje portal N1 u Ekološkom udruženju Suvoborska greda.

„Budući da je tema istraživanja i potencijalne eksploatacije litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata na teritoriji opštine Gornji Milanovac veoma važna i da je trajna zabrana realizacije svih aktinosti iz tog domena ključno pitanje za opstanak života u našoj opštini šire, šaljemo Vam predlog Sporazuma o zajedničkom delovanju u Skupštini opštine i drugim opštinskim organima kojim se sve strane potpisnice obavezuju da će glasati i javno zastupati politiku kojom se protive svim odlukama i drugim radnjama kojima se omogućava dalji nastavak realizacije istražnih aktivnosti i eventualne eksploatacije i prerade litijuma, bora i prateće asocijacije metala na teritoriji opštine Gornji Milanovac“, rekla je portalu N1 Ljiljana Bralović, predsednica Suvoborske grede.

Na redovnim lokalnim izborima 2. juna u Gornjem Milanovcu učestvovaće šest proglašenih lista:

1. „Aleksandar Vučić – Gornji Milanovac sutra“,

2. „UZINAT – Ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević“,

3. Grupa građana „Takovski pokret“,

4. Grupa građana „Dr Dragica Topalović – Zajedno do pobede“,

5. „Mi snaga naroda, prof. Branimir Nestorović – dr. Vladislav Vasić“ ,

6. „Koalicija BIRAM BOLJI MILANOVAC (DS, PSG, Udruženi sindikati Sloga)“.

„Članovi SNS su u koncentracionom logoru kojim upravlja čuvar Aleksandar Vučić. Oni rade šta im veliki čuvar kaže. I među njima ima veliki broj ljudi koji su pritiv rudnika litijuma i bora na teritoriji Milanovca. Očekujem da sve liste potpišu sporazum“, dodaje Ljiljana Bralović.

Za portal N1 narodni poslanik Srđan Milivojević (DS) je kazao da su dve liste odmah prihvatile da potpišu sporazum u ponedeljak.

„Izjavu kojom se obavezuju da njihovi odbornici neće podržati ovaj poguban i štetan projekat koji bi drastično narušio životnu sredinu i ugrozio zdravlje stanovnika Gornjeg Milanovca dve lokalne liste odmah su se odazvale ovom pozivu. To su „Koalicija BIRAM BOLJI MILANOVAC koju čine (DS, PSG, Udruženi sindikati Sloga)“ pod rednim brojem 6 i lista „UZINAT – Ne izdajemo lokal – Dr Tatjana Milošević“ pod rednim brojem 2.“

Nosilac liste Koalicija Biram bolji Milanovac profesor Jovan Petrović je „uveren da će se sve liste odazvati ovom pozivu“.
Narodni poslanik Srđan Milivojević ističe da “ u Gornjem Milanovcu imaju problem da stupe u kontakt sa nosiocem liste „Aleksandar Vučić – Milanovac sutra“.

„Niko ne zna na kojoj adresi u Gornjem Milanovcu je prijavljen Aleksandar Vučić. Obećavam da će ih ovaj kandidat za predsednika opštine Gornji Milanovac sigurno čuti i da će u ponedeljak biti organizovan događaj sa kog će se ovaj poziv daleko odjeknuti“, zaključio je Srđan Milivojević.

Milivojević za portal N1 nije otkrio detalje kako planira da uputi ovaj poziv, uz konsataciju- “ svakako će se čuti i čuće onaj ko treba“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari