Udruženje Da se zna: Tužilaštvo odbacilo prijavu za policijsku brutalnost nad pripadnicima LGBT+ zajednice 1foto FoNet Marko Dragoslavić

Udruženje Da se zna saopštilo je da je, nakon duže od šest meseci trajanja predistražnost postupka, Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu u sredu donelo odluku da odbaci krivičnu prijavu koju je Andrej Obradović podneo protiv policijskih službenika policijske stanice Novi Beograd.

On je prijavu podneo sa optužbama protiv policajaca da su njega i njegovu cimerku fizički, psihički i seksualno zlostavljali u njihovom stanu na Karaburmi 14. februara ove godine zbog toga što su pripadnici LGBT+ zajednice, prenosi N1.

„Podsećamo da se policijska brutalnost desila 14. februara ove godine u stanu Andreja i njegove cimerke na Karaburmi. Njima su rano ujutru tog dana u stan upali policijski službenici policijske stanice Novi Beograd na čelu sa Dubravkom Despotovićem i Strahinjom Vukovićem koji su, kada su u jednoj sobi ugledali zastavu LGBT+ zajednice započeli brutalno fizičko, psihičko i seksualno zlostavljanje Andreja i njegove cimerke. Njima su nakon toga konstatovane fizičke povrede i ozbiljne psihičke traume“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da su iz Udruženja Da se zna! pokrenuli četiri pravna postupka -pritužbu Ministarstvu unutrašnjih poslova protiv policijskih službenika za nezakonito postupanje i zlostavljanje, pritužbu Sektoru unutrašnje kontrole MUP-a, krivičnu prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, a svoj postupak je pokrenuo i Zaštitnik građana ispitujući nezakonitost rada policijskih službenika, a organizovali su i tri konferencije za medije i protest na Trgu republike povodom ovog slučaja.

Zbog dvomesečne nereakcije tužilaštva i nepozivanja Andreja da da izjavu povodom krivične prijave, Andrej je u aprilu pet dana štrajkovao glađu ispred Narodne skupštine kada mu je dva puta pozlilo i zdravlje ozbiljno ugroženo. Tek tada je dobio poziv od tužilaštva da da izjavu povodom slučaja, podsećaju iz udruženja.

„Udruženje Da se zna! izražava duboko razočaranje povodom ovakve odluke tužilaštva, naročito imajuću u vidu da je postupak po pritužbi koju smo MUP-u podneli na rad policijskih službenika okončan delimičnim usvajanjem pritužbe, odnosno odlukom Komisije za rešavanje pritužbi da su navodi o policijskom nasilju nad Andrejem i njegovom cimerkom delimično osnovani. Takođe, skrećemo pažnju i na informaciju da je Zaštitinik građana tražio od MUP-a da mu dostavi snimke upada u stan i pretresa stana s obzirom da se takve policijske akcije uvek snimaju, a da je MUP u odgovoru zamolio Zaštitnika građana da ih izuzme te obaveze da dostave snimke“, piše u saopštenju.

Posebno je ponižavajuća činjenica da ovakva odluka tužilaštva dolazi svega dva dana pred održavanje Parade ponosa, događaja koji slavi ponos, dostojanstvo i ljudska prava LGBT+ osoba, navode iz udruženja.

Udruženje Da se zna! najavljuje da će na ovakvu odluku Prvog osnovnog javnog tužilaštva podneti prigovor Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari