Udruženje dermatovenerologa Srbije: Tokom besplatnih pregleda otkriveno 32 melanoma 1foto TV5

Udruženje dermatovenerologa Srbije pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Srbije i uz veliku podršku RTS-a u prethodne dve godine sprovelo je veliku akciju besplatnih dermatoskopskih pregleda.

Prof. dr Danica Tiodorović, predsednica Udruženja dermatovenerologa, istakla je da je tokom ovogodišnje kampanje pregledano 1.647 osoba, pri čemu je otkriveno 281 suspektna promena, uključujući 32 melanoma, 91 bazocelularni karcinom, 31 skvamocelularni karcinom i 127 atipičnih mladeža.

Svi pacijenti sa dijagnostikovanim suspektnim promenama upućeni su u najbliže zdravstvene centre radi hirurškog uklanjanja i patohistološke potvrde.

Kako je kazao profesor dr Nebojša Tasić, pomoćnik ministra zdravlja za prevenciju, neophodno je podizanje svesti stanovništva o tome da je zdravlje najveće bogatstvo. On kaže da je veliki broj oboljenja, koji tiho, neprimetno uništavaju zdravlje, a otkrivaju se u kasnim stadijumima bolesti.

„Ovogodišnja kampanja bila je izuzetno uspešna i pokazala je veliki značaj dermoskopskih pregleda u seoskim sredinama kao i u regijama gde nema dovoljno dermatologa. Iz tih razloga plan je da se i sledeće godine nastavi sa akcijom besplatnih dermoskopskih pregleda širom Srbije. Tokom ovih aktivnosti i kod pregledanog stanovnistva i u javnosti postignut je veoma veliki efekat u smislu prevencije, očuvanja i unapređenja zdravlja“, kazao je prof. dr Dušan Škiljević, član Izvršnog odbora Udruženja dermatovenerologa Srbije.

Udruženje dermatovenerologa Srbije planira da se akcija besplatnih pregleda nastavi i naredne godine kako bi se pokrila cela Srbija i nastavilo sa podizanjem svesti o prevenciji i ranom otkrivanju malignih tumora kože.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari