Udruženje građanki: Femicid treba da bude inkriminisan kao posebno krivičlno delo 1Foto: Ilustracija/Pixabay/ninocare

Udruženja građanki FemPlatz, iz Pančeva, pozvalo je danas vlast u Srbiji da uspostavi nezavisno tela za praćenje femicida (ubistva žena) kao jedan od prvih institucinalnih koraka u zaštiti žena od rodno zasnovanog nasilja.

„Ovo telo treba da prati i analizira svaki femicid i pokušaj femicida, analizira uzroke i manifestacije, daje individualne preporuke nadležnim institucijama koje su u lancu zaštite žene zakazale, ali i da daje opšte i specifične preporuke za unapređenje zakona, politika i praksi na nacionalnom nivou“, saopštilo je to udruženje povodom 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja.

Takođe očekuje, kako se navodi, da femicid bude inkriminisan kao posebno krivično delo, kao i da nezavisne institucije preduzmu mere iz svoje nadležnosti, pre svega Zaštitnik građana i da o tome obavesti javnost.

„Jedina dostupna informacija je da je Zaštitnik građana, na osnovu saznanja iz medija da je u Novom Sadu muž ubio suprugu a zatim pokušao samoubistvo, po sopstvenoj inicijativi pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova“, naveo je FemPlatz.

To udruženje, s ozbirom da je većina femicida počinjena u Vojvodini, očekuje da Pokrajinski zaštitnik građana – ombudsman, sprovede postupke, ali i da iskoristi druge resurse, kao što je mreža „Život bez nasilja“ i analizira počinjene femicide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari