Udruženje izdavača udžbenika: Ne nasedajte na priče o besplatnim udžbenicima

Ostavite komentar


  1. Nisam ni ocekivao da ce sa odusevljenjem prihvatiti ovo resenje, kada ogroman novac tako ostaje u roditeljskim dzepovima, umesto da puni njihove. Laz je da pomenuta fondacija trazi pare za fotokopiranje i u to se moze uveriti svako ko pogleda intervju sa predstavnikom te fondacije gde on kaze da onaj ko zeli, moze da fotokopira knjigu u bilo kojoj fotokopirnici, i to samo ako mu treba u stampanoj formi. Istina je i da se dele tableti, nudi novac, placaju putovanja i slicno, samo da bi nastavno osoblje izabralo knjigu odredjenog izdavaca. O kvalitetu udzbenika malo ko razmislja. Bitno je samo ko ponudi vise.

  2. Pitao bih izdavace i nadlezno ministarstvo zasto se udzbenici menjaju svake godine i da li je razlog to sto se matematika, geografija, srpski ili drugi jezik toliko promene za godinu dana da je neophodno menjati udzbenike sto cesce? Da li je davanje mogucnosti izbora izdavaca nacin da odredjeni nosioci obrazovnog sistema steknu odredjenu finansijsku korist koja se u svakoj normalnoj zemlji podvodi pod korupciju? U tom najznacajnijem sektoru za buducnost jedne zemlje akcenat je ocigledno na korupciji i licnom bogacenju koje se pokusava predstaviti navodnom brigom za decu i boljim kvalitetom skolovanja. Nisu udzbenici presudni za obrazovanje, presudno je zalaganje, trud i rad predavaca, dakle posten odnos prema svom poslu i deci. A ministarstvo bi takodje trebalo da nadje nacin da zastiti predavace i odgovarajuce sankcionise decu koja svojim ponasanjem ruse autoritet predavaca a time i obrazovni sistem. Takodje i najnovija praksa da nema ponavljanja razreda i da svi zavrsavaju skolu bez obzira na stvarno znanje nas nece dsleko odvesti.

    1. „Takodje i najnovija praksa da nema ponavljanja razreda i da svi zavrsavaju skolu bez obzira na stvarno znanje nas nece dsleko odvesti.“

      Treba da ponavljaju predmet, a ne razred. Možda neko doživotno ne može da nauči neki predmet, i šta sa njim? ‘Ajde da ga maltretiramo dok se ne umilostivimo da ga „pustimo“ posle jedno 5 godina stresa za sve uključene?

      Argument „treba mu A da bi pratio B“ samo znači da treba da ponavlja i A i B, a ne ceo razred.

      I ako mu i posle 3. ponavljanja ne idu ni A ni B, pa ne mora ni da ih nastavlja – skinite ga sa tih programa, u svedočanstvu napišete napomenu dokle je dogurao, i to je to.

      Ako nekom ne ide matematika ili fizika, sigurno neće da „zloupotrebi“ što nije morao 12 godina da se muči sa tim pa da upiše studije astronomije ili mašinstva ili da traži posao kao matematičar…

      Generalno, ta opsesija akademijom u obrazovnom sistemu je neverovatna glupost, kad se uzme u obzir da će tek možda 10% klinaca da završi neki fakultet (*), a super je ako od tog broja makar i 1% postane istinski naučnik.

      Bolje da se fokusirate da onoj većini od 90% građana pronađete talenat, pa dal’ je zanat ili umetnost ili kafansko pevanje ili sport – nebitno, važno je da se u nečemu pronađu, a onda i osposobe da od toga pristojno žive.

      ====
      (*) „… Факултетске дипломе у Србији поседује 652.234 становника, што представља 10,59 одсто од укупног броја грађана Србије … “
      (Politika, Jan 31, 2013)

  3. Zašto se ne oglasi Ministarstvo prosvete i ne razreši ovaj problem? Nastavnici uglavnom ne dobijaju ništa osim hemijski, bločića, notesa ili eventualno besplatnih uzoraka, što je za svaku trgovinu normalno i ne znači korupciju. O putovanjima mogu da govore iz Ministarstva, jer su svi njihovi seminari začudo u turistički atraktivnim sredinama. Nastavnici imaju seminare u centrima u svom gradu i dobijaju poštom bajate sendviče. Udžbenike odobrava Ministarstvo, pa neka izvoli. A priča da je samo Zavod nacionalno blago je paljevina za mase, jer svi izdavači štampaju solidne udžbenike, neki su i dosta bolji od Zavoda.

  4. Ko su idavaci? Zasto drzava dozvoljava da se ne Srpski izdavaci bave izdavanjem Srpskih udzbenika?Fondacija je otkupila uzdbenike pa ce ih staviti online, hvala gospodine Kavcic

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 19. i 20. oktobar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.