Udruženje multiple skleroze Mala Bačka: Zdravstveni sistem bi mogao pružiti veću podršku 1Foto: Shutterstock/Jo Panuwat D

Predsednik Udruženja multiple skleroze „Mala Bačka“ iz Bačke Topole Paul Nješe je u okviru održavanja Dana tolerancije, čiji je organizator ovo udruženje, izjavio da je položaj osoba obolelih od ove bolesti u Srbiji poslednjih godina poboljšan, ali da Srbija i dalje kaska za susednim državama.

On je rekao za Magločistač da i dalje obolelima od ove bolesti nisu dostupni stručnjaci i terapije na lokalnom nivou.

„Kod nas još ne postoje MS centri, kao što je to slučaj u zemljama Evropske unije i retko koja bolnica u Srbiji ima MS lekara ili MS sestru. Pacijentima koji su udaljeniji od velikih centara poput Novog Sada, Beograda i Niša znatno je teže da dođu do leka“, istakao je Nješe.

On je ocenio da „pomaka u Srbiji ipak ima, pa tako iz godine u godinu raste i broj pacijenata kojima je omogućena savremena terapija“.

Predsednica Društva multiple skleroze Vojvodine Zorana Budak, koje u svom sastavu ima 14 lokalnih organizacija na teritoriji Vojvodine, među kojima je i „Mala Bačka“, je navela da su ovakvi susreti prilika za razmenu informacija o radu udruženja, privilegijama, pravima i mogućnostima.

Što se tiče dostupnosti ortopedskih pomagala o trošku Fonda, dodala je da rade na tome da ih bude, jer veliki broj obolelih od MS-a ima potrebu za upotrebom hodalica i štaka, a ne samo invalidskih kolica.

Ovogodišnji Dan tolerancije u Bačkoj Topoli okupio je 16 udruženja iz svih krajeva Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari