Udruženje: Od jeseni organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća, najpre u Beogradu 1Rak pluća, simptomi, foto: SCIENCE PHOTO LIBRARY / Sciencephoto / Profimedia

Srbija će na jesen uvesti organizovani skrining na rano otkrivanje raka pluća, najpre u Beogradu, a kasnije će biti proširen i na celu zemlju, najavilo je danas Udruženje za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“.

Udruženje je povodom 1. avgusta – Svetskog dana borbe protiv raka pluća saopštilo da će na taj način država probati da promeni poraznu statistiku o najčešćem i najsmrtonosnijem karcinomu, od kojeg godišnje oboli gotovo 7.000, a umre više od 5.000 osoba.

Udruženje je upozorilo da na svaka dva sata u Srbiji jedna osoba premine od karcinoma pluća i poručilo da je među najvažnijim preduslovima uspešnog lečenja rano otkrivanje bolesti.

To trenutno u Srbiji nije slučaj, jer se kod više od 70 odsto pacijenata otkrije u poslednjem stadijumu, kada su šanse za uspešno izlečenje gotovo iscrpljene. Karcinom pluća je podmukla bolest, jer u trenutku kada se osete prvi simptomi većina bolesnika je već u metastatskom stadijumu bolesti, navelo je Udruženje.

Simptomi u početku mogu da budu vrlo nespecifični – kašalj koji duže traje i ne prolazi na primenu antibiotika, prolongirano febrilno stanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u grudima.

Dodatni problem predstavlja činjenica da većinu bolesnika koji obole od karcinoma pluća, predstavljaju pušači koji su već navikli na kašalj i iskašljavanje i to ih zavara. Ne primete kada kašalj postane uporniji, izraženiji i promeni intenzitet. Upravo u tom periodu često se izgubi dragoceno vreme, bolest uznapreduje, terapijske mogućnosti se smanje, a prognoza bolesti postane značajno lošija.

„Jedan od najvažnijih preduslova uspešnog lečenja karcinom pluća je rano otkrivanje. Zato je Srbiji preko potreban skrining na rano otkrivanje ove podmukle bolesti. Plan nam je da od jeseni krenemo sa projektom. U početku, skrining će se obavljati u Beogradu, a kasnije će se proširiti i na ostatak zemlje“, rekao je direktor Klinike za plućne bolesti UKC Srbije Mihailo Stjepanović.

Kako je naveo, „ove godine smo zajedno sa Udruženjem pacijenata ‘Punim plućima’ uradili istraživanja sa pacijenatima obolelim od raka pluća o njihovoj informisanosti, prevenciji, skriningu i lečenju raka pluća u Srbiji“.

„Ono što je ohrabrujuća vest je što je skoro polovina ispitanika odmah nakon prvih simptoma otišlo kod lekara, ne čekajući da prolazi vreme. Dve trećine njih je odmah bilo upućeno kod pulmologa, tako da nisu gubili vreme na preglede kod lekara drugih specijalnosti“, ispričao je Stjepanović.

To, međutim, objasnio je, nije bio slučaj pre dve godine, kada se prvi put radilo istraživanje. Tada je više od 70 odsto pacijenata bivalo upućeno na preglede kod neurologa, endokrinologa, reumatologa, kardiologa, fizijatra, što pokazuje da je danas put pacijenta od pojave simptoma do dobijanja dijagnoze, donekle skraćen.

Pilot projekat skrininga na rano otkrivanje raka pluća prvo je krenuo da se sprovodi u Institutu za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici.

Ta zdravstvena ustanova već više od tri godine na području AP Vojvodine kod visokorizičnih osoba sprovodi program ranog otkrivanja raka pluća, što nas svrstava u prvu državu zapadnog Balkana koja je uvela taj skrining za svoje građane. Do sad je urađeno više od 9.000 pregleda na niskodoznom skeneru, a kod 1,8 odsto njih, odnosno kod oko 100 sugrađana otkriven je karcinom pluća.

„Država je dosta toga uradila za pacijente koji se leče od raka pluća nabavkom dodatnih skenera, bronhoskopa, ali i na proširenju indikacija za dobijanje savremenih terapija. Ipak, kada se radi o preventivi malo toga je urađeno“, navela je Olja Ćorović, iz Udruženja pacijenata za borbu protiv raka pluća „Punim plućima“.

Ona je istakla da se udruženje zalaže da se pokrene skrining na rano otkrivanje raka pluća na teritoriji čitave zemlje.

„Potrebe za tim su ogromne, a pogotovu što to podržava veliki broj pacijenata i članova njihovih porodica, smatrajući da skrining treba da bude obavezan za građane u riziku“, istakla je Ćorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari