Udruženje Pit iz Niša: Uginulo mače koje je zlostavljao šestogodišnji dečak 1Protest u centru Niša zbog losih uslova u prihvatilistima za zivotinje: Foto Nikola Doderović

Mače koje je šestogodišnji dečak pre nekoliko dana bacao na asfalt i gazio trotinetom uginulo je juče, saopštilo je Udruženje Pit iz Niša.

„Pored velikog truda da se sačuva njen mali život, sve veterinarske nege i pomoći, nije izdržala. Na nama kao društvu je ostalo da strogo pazimo da se ovakve stvari više ne dešavaju. Neka njegova žrtva bude primer kako ne treba vaspitavati decu“, napisali su oni u Instagram objavi.

Na društvenim mrežama od 18. septembra se širio uznemirujući snimak na kojem se vidi kako dečak baca mače o zemlju, pa prelazi preko njega trotinetom.

Mačetu su bili polomljeni kičma i karlica.

„Čovek koji je video deo dešavanja odveo je mače kod veterinara. Koliko znamo, ono je u teškom stanju i životno ugroženo“, rekao je tada za Danas Dušan Stojanović, predsednik udruženja Zoo planet.

On je kazao da je Nišlija koji je čuo zapomaganje nesrećne životinje izašao iz svoje radnje, pitao dečaka šta to radi, a on je počeo da plače i moli da to ne kažu njegovoj majci, pa pobegao kući.

Oni su kasnije na snimku sigurnosne kamere videli šta se dogodilo i, kako su rekli, ostali šokirani brutalnošću dečaka.

Prema navodima medija, majka dečaka je kasnije zamerila čoveku koji je odveo mače kod veterinara što je vikao na njega, jer je „dobio traume i samo plače“.

„Dobićete drugo mače“, kazala mu je ona, a zabeležile kamere.

Ovaj slučaj je prijavljen Policijskoj upravi Niš.

Prema dostupnim podacima, niška policija je neuspešna u pronalaženju zlostavljača životinja, a oni skoro po pravilu ostaju nekažnjeni.

Za krivično delo ubijanja, mučenja ili povređivanja životinja predviđene su novčane i kazna zatvora.

Maloletnici nisu krivično odgovorni, ali to u nekim slučajevima mogu biti njihovi roditelji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari