Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju: Nećemo da se pitamo čije je dete sledeće, zahtevamo oštre kazne 1Foto: K. Bondžulić/Danas

Srbija godinama spada u najmanje bezbedne zemlje u Evropi u oblasti saobraćaja i javni je rizik od stradanja dece i mladih dva puta veći u Srbiji nego u proseku u Evropi, saopštili su iz Udruženja roditelja stradale dece u saobraćaju povodom „još jedne strašne saobraćajne nezgode u nizu koja se desila juče, 26.juna, u Beogradu, u kojoj je na pešačkom prelazu povređena devojčica“.

Oni su u svom saopštenju izrazili nadu „da će se devojčica potpuno oporaviti“ i dodali:

„Činjenica da na putevima Srbije svakog meseca pogine jedno dete do 14 godina dodatno obavezuje sve relevantne učesnike da se okolnosti ove nezgode istraže na profesionalan i objektivan način. Revoltirani smo snimcima sa mesta nezgode i oštro osuđujemo bilo kakvu mogućnost zloupotrebe i propusta u istrazi i krivičnom postupku. Kao Udruženje svedočimo brojnim revizijama krivičnih postupaka u kojima se ispostavio povlašćen položaj bahatih vozača nakon smrtnih ishoda dece i mladih osoba. Činjenica je da čak i krivci za smrtne ishode dece u saobraćaju koji su dela počinili pod uticajem alkohola, psihoaktivnih supstanci, usled neprilagođene brzine na pešačkim prelazima ili su profesionalni vozači nailaze na pravosudnu empatiju i dobijaju sramno niske kazne pa se opravdano pitamo da li je i koliko zaista vredan život deteta u Srbiji“, navode oni.

U saopštenju dodaju i da „vizija 0 stradale dece u saobraćaju se ne postiže selektivnom pravdom, empatijom i povlašćenim položajem krivaca, sporim podizanjem optužnice, višegodišnjim krivičnim postupcima i kaznama od 1 do 3 godine za poginulo dete“.

„Dok naša deca leže u grobu krivci na slobodi neometano voze i putuju godinama. Bez odgovornosti i krivice vizija je samo nedostižan cilj. Pozivamo sva ministarstva, ali i nadležne institucije da u hitnom postupku izglasaju promene Krivičnog zakonika navedene u zvaničnom zahtevu Udruženja, koje su predate Ministarstvu pravde, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Ministarstvu saobraćaja i Ministarstvu za brigu o porodici, ali i predsedniku Republike Srbije još u februaru 2023. godine. Nećemo da se pitamo čije dete je sledeće već zahtevamo oštre kazne za ubice dece u saobraćaju“, naveli su u saopštenju.

 

Šta su predlozi?

Udruženje je podsetilo na predloge koje su uputili nadležnima, među kojima su i:

– u Članu 297, st. 2, umesto od 2 do 12 godina zatvorske kazne, ako je nastupila smrt jednog ili više lica, predlaže se strožija kazna zatvora od 5 do 15 godina, kao za ubistvo,

– kazna za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom na pešačkom prelazu – 30 godina zatvora bez mogućnosti pomilovanja,

– kazna za agresivnu vožnju sa smrtnim ishodom – 15 do 30 godina zatvora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari