Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije pozvalo građane da na referendumu zaokruže "ne" 1Foto: Siniša Obrenić

Danas je u medija centru sindikata Vojske Srbije održana konferencija za medije Udruženja sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije povodom dostavljanja inicijative Ustavnom sudu Srbije za ocenu ustavnosti čl. 155 po PIO.

Predsednik USPVLS, Jovan Tamburić podsetio je na nezakonito umanjenje penzija koje je učinjeno 2014. godine, naveo brojne aktuelne probleme sa kojima se suočavaju vojni penzioneri i istakao da njegov sindikat predlaže Ustavnom sudu da, nakon sprovedenog postupka ocene ustavnosti Zakona i saglasnosti sa opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava i potvrđenim međunarodnim ugovorima, donese odluku kojom će utvrditi da član 155. Zakona o PIO nije u skladu sa Uistavom Republike Srbije i potvrđenim međunarodnim ugovorima i da radi otklanjanja posledica nastalih primenom ovog člana, svojom odlukom, odredi način njihovog otklanjanja, odnosno način njihovog izvršenja.

Tamburić se osvrnuo i na godinu na izmaku, te pozvao penzionere i ostale građane da na referendumu 16. 1. 2022. godine zaokruže NE, a to je obrazložio:

„U toku godine smo podržali sve proteste zbog uništavanja zdrave životne okoline i ugrožavanja imovine i zdravlja građana zbog toga. Na osnovu našeg iskustva posle šest godina borbe za ustavna i zakonska prava smatramo da je najveći protivnik penzionera u ostvarivanju njihovih zakonskih i ustavnih prava pravosudni sistem Srbije. U tom smislu je predlog promena Ustava Republike Srbije podvala građanima jer nudi osamostaljivanje takvog otuđenog kriminalnog i korumpiranog pravosuđa. Osamostaljivanje pravosuđa treba izvršiti tek posle lustracije nedostojnih sudija i tužilaca a to se može izvršiti tek posle demokratskih izbora. Pozivamo penzionere i sve ostale građane da 16. januara naredne godine izađu na referendum, glasaju protiv i zaokruže NE.”

Udruženje sindikata vojnih penzionera je današnju konferenciju za medije iskoristilo i da dodeli zahvalnice i plakete pojedincima, udruženjima, organizacijama i medijima za podršku u 2021. godini i prethodnom periodu.

Među dobitnicima plakete je i dnevni list Danas.

Udruženje sindikata penzionisanih vojnih lica Srbije pozvalo građane da na referendumu zaokruže "ne" 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari