Poslednji događaji u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih (MOSS) u Kikindi dobijaju ovih dana svoj epilog, jer je novoosnovana organizacija slepih Severni Banat iznela niz zamerki na rad lokalne vlasti, ali i druge organizacije slepih u osnivanju, koju predvodi Peter Budai.

Poslednji događaji u Međuopštinskoj organizaciji slepih i slabovidih (MOSS) u Kikindi dobijaju ovih dana svoj epilog, jer je novoosnovana organizacija slepih Severni Banat iznela niz zamerki na rad lokalne vlasti, ali i druge organizacije slepih u osnivanju, koju predvodi Peter Budai.
Podsetimo, MOSS je ove godine podeljena na dve struje, jednu koju predvodi Peter Budai i većinsku u kojoj su Branka Šobot – Jeličić i ostali članovi Odbora bivše MOSS. Tokom 2007, uz međusobne optužbe za zloupotrebe i malverzacije, traje i borba za registraciju novih organizacija i uticaj među članstvom za primat u predstavljanju interesa slepih i slabovidih osoba.
Prema rečima Branke Šobot – Jeličić, nesporazumi su počeli dolaskom Jasmine Kovačev u MOSS kao jedinog zaposlenog radnika.
– Počela je da se ponaša nekorektno i nehumano prema članovima, čak je išla dotle da je posle kontakta sa slepima prala ruke i dezinfikovala predmete koje su slepi koristili. Zbog neizvršavanja poslova dobila je otkaz, ali se na odluku žalila, pa je posle višegodišnjeg sudskog spora vraćena na posao. Više puta je po povratku govorila da će biti kako ona kaže ili će se organizacija ugasiti. Bez ustručavanja je govorila da će joj u tome pomoći Srpska radikalna stranka – kaže Šobot – Jeličić i dodaje da su od tada počele da se ređaju prijave inspekciji rada, turističkoj inspekciji, sudiji za prekršaje… U postupku upravnog nadzora utvrđeno je da je bilo formalno-pravnih propusta u radu MOSS, jer odluka o povećanju broja članova Odbora sa 11 na 13 nije u skladu sa statutom, pa je ovo i uticalo na rešenje o brisanju MOSS iz registra organizacija u septembru ove godine.
Početkom oktobra registrovana je nova organizacija slepih Severni Banat koja broji 140 članova sa potpisanim pristupnicama u Kikindi i dvadesetak iz opština Novi Kneževac i Čoka. Članovi organizacije očekuju da će sa radom nastaviti u prostorijama bivše organizacije jer predstavljaju većinu slepih u gradu i regionu.
– Najodlučnije ćemo istrajati u tome da prostorije ostanu naše. Nova organizacija ima za cilj da nas odavde izbaci, iako sa dvadesetak članova ne može da zastupa interese slepih i slabovidih ovog regiona. Da li ćemo dozvoliti da se posle 56 godina postojanja nađemo na ulici? Nećemo dozvoliti da bilo ko šikanira i maltretira slepa lica. Pred nama je period neizvesnosti u kojem ćemo koristiti sva legalna sredstva koja su nam na raspolaganju – ističe Radojka Čolić, ovlašćeno lice MOSS Severnog Banata. Oni su najavili da će ako zatreba protestovati ispred zgrade Skupštine opštine Kikinda kako bi ostvarili svoje ciljeve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari