Za poslednjih pet godina broj gojazne dece među učenicima osnovnih škola u Pirotu udvostručio se, podaci su do kojih su došli autori projekta „Pobedimo gojaznost“ koji je realizovan u okviru Lokalnog plana akcije za decu u Pirotu.

Projekat je trajao dva meseca, a pored radionica organizovani su treninzi i vežbe sa decom. Projekat je finansirala opština Pirot sa 75.000 dinara.

Jedan od autora projekta pedijatar i načelnica Školskog dispanzera dr Milena Dimitrijević kaže da su godinama unazad pri sistematskim pregledima učenika osnovnih škola, uočili da raste broj loše uhranjene dece i to na račun gojazne dece.

– Školske 2005/2006. godine procenat loše uhranjene dece bio 17,5 odsto, a od toga 10,6 odsto neuhranjene, a 6,9 odsto gojazne dece, a ove godine je procenat loše uhranjene dece 21,6 odsto. Od toga je 11,3 odsto gojazne i 10,5 odsto neuhranjene dece. Primera radi, od stotinu dece koja su bila na poslednjem sistematskom pregledu, 11,3 odsto ima problem gojaznosti, odnosno svako deseto dete. Minulih godina na sistematskom pregledu obično bude oko 2.500 dece iz osnovnih škola. Dakle, za pet godina broj gojazne dece se udvostručio, kaže dr Dimitrijević.

Šef odeljenja higijene i humane ekologije u Zavodu za javno zdravlje dr Tatjana Vidanović kaže da je lane ovo savetovalište imalo 180 pacijenata od kojih 69 dece do 18 godina ili 38 odsto. U ovoj godini su se Savetovalištu javila 104 pacijenata, od kojih je 45 mladih, ili 43,3 odsto.

– S obzirom koliko se povećao broj gojazne dece, ipak je malo onih koji se nama jave. Deca do osmog razreda koja traže našu pomoć dolaze sa roditeljima koji imaju veliku ulogu da pomognu detetu da drži dijetu, promeni način ishrane i da cela porodica u tome učestvuje. Jedino tako će biti efekata. Ako roditelji ne prepoznaju taj problem, onda nema ni rezultata, kaže dr Vidanović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari