– Više od 7.000 osnovaca albanske nacionalnosti u osam preševskih i pet bujanovačkih osnovnih škola i juče su umesto prvog časa redovne nastave bili u prilici da od svojih učitelja čuju stav Nacionalnog saveta Albanaca po kome, zbog ignorisanja Ministarstva prosvete, više od 100.000 udžbenika upućenih sa Kosova stoje skoro dva meseca u bunkeru carinskog terminala na graničnom prelazu Preševo.

Paradoks je kompletniji kada se ima u vidu da se radi o udžbenicima koji nisu na „listi spornih“, kao što je to bio slučaj sa knjigama za predmete istorija, geografija i biologija, koje su uradili albanski autori sa juga Srbije i na koje je dalo saglasnost nadležno ministarstvo.

– U bunkeru su udžbenici za prirodne nauke, matematiku, fiziku, hemiju, koji ni u kom slučaju ne mogu da budu sporni. Ne razumem ovakav ignorantski stav ministra Verbića, koji ni od čega očigledno pravi problem i izaziva diskriminaciju osnovaca na jednom delu teritorije Srbije – objašnjava za Danas Skender Destani, član NSA i predsednik Demokratske unije doline (DUD) iz Preševa.

On precizira da za rešenje ovog problema postoji samo „jedna strana“ i to Ministarstvo prosvete. Odluka o bojkotu nastave za sada je „samo upozoravajuća“ i nju nije donela nijedna političkapartija već NSA, u čijoj nadležnosti je i obrazovanje, pa samim tim i upotreba udžbenika na albanskom jeziku. Destani ističe da nije bitno da li će na carini kontrolu udžbenika izvršiti nadležni inspektori ministarstva ili neko drugi, „ali je važno da oni što pre dođu u ruke onima kojima su namenjeni“.

Za Šaipa Kamberija, narodnog poslanika Partije za demokratsko delovanje (PDD) iz Bujanovca, problem sa blokadom udžbenika za osnovne škole koji su upućeni sa Kosova je čisto „političke prirode“.

– Mi smo još pre dva meseca uputili pismo Ministarstvu prosvete, ali i relevantnim ambasadama u Srbiji ukazujući na ovaj problem. Nemamo nikakav odgovor. A ignorisanje samo šteti i đacima, ali i ministru. Na ovaj način poništena je pozitivna praksa iz perioda od 2003. do 2007. godine kada je uz saglasnost ministra prosvete bilo dozvoljeno korišćenje određenih udžbenika za nastavu na albanskom jeziku u opštinama juga Srbije, a koji su slati iz Prištine. Sada je iz nerazumljivih razloga napravljena loša atmosfera koja ponajviše šteti samim osnovcima Albancima – kaže Kamberi. On nije mogao da potvrdi kada bi moglo da dođe do deblokade knjiga koje su i dalje na carinskom terminalu u Preševu, jer to zavisi isključivo od Ministarstva prosvete i obrazovanja.

Nacionalni savet Albanaca za sada nije razmatrao radikalizaciju bojkota nastave u školama u Preševu i Bujanovcu, ali ukoliko blokada potraje moglo bi doći i do radikalnijih poteza, učitelja i nastavnika, saznaje Danas.

Ministarstvo: Nemamo uticaj na carinu

„Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja nije nadležno za pitanja uvoza i slobodnog kretanja robe, pa samim tim i nema uticaja na carinske procedure“, navodi se u odgovoru Ministarstva dostavljenom Danasu. Dodaje se da se odobravanje udžbenika koji se koriste u nastavi vrši u skladu sa Zakonom o udžbenicima i da su „sve nacionalne manjine ravnopravne i za redovnu nastavu neophodno je korišćenje odobrenih udžbenika koji su u skladu sa planom i programom nastave“. „Za udžbenike na jezicima nacionalnih manjina postoji jasno definisana procedura čije korake je neophodno ispoštovati ako izdavači žele da njihovi udžbenici budu na listi odobrenih. U projektu besplatni udžbenici, u kome su ravnopravno učestvovali svi učenici od prvog do osmog razreda, Ministarstvo je za učenike koji nastavu pohađaju na albanskom jeziku obezbedilo 11. 667 udžbenika na albanskom jeziku. Broj udžbenika na albanskom jeziku koji su izdati u Republici Srbiji je 63, a izdaju ih različiti izdavači Albas, Klet, Kreativni centar i Zavod za udžbenike“, ističe Ministarstvo prosvete.

V. A.

 Blokada na svetkovinu knjige

– Za mene je sasvim čudno da se sve ovo sa udžbenicima u Bujanovcu i Preševu događa u vreme dok u Beogradu traje Sajam knjiga. I to je neki stav države prema najmlađima ovde u Preševu i Bujanovcu – konstatuje poslanik Kamberi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari