Kao i prošle godine, kada je zbog posledica poplava ugalj članovima udruženja invalida rada kasnio do početka novembra pa i više, izgleda da se situacija ponavlja i ove sezone, kada “više sile” nije bilo.

P { text-indent: 2.5cm; margin-bottom: 0.21cm; direction: ltr; color: rgb(0, 0, 0); line-height: 150%; widows: 2; orphans: 2; }P.western { font-family: „YHelvetica“; font-size: 12pt; }P.cjk { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 12pt; }P.ctl { font-family: „Times New Roman“,serif; font-size: 10pt; }

Naime, 20. jula ove godine, udruženje “Gradska organizacija invalida rada” Požarevac je sa ogrankom TE-KO Kostolac potpisalo ugovor o kupoprodaji 9.849 tona uglja sa utvrđenom dinamikom isporuke od jula do novembra od po 2.000 tona mesečno. Do ovog trenutka kada su hladni dani već nastupili i uveliko počela grejna sezona, penzioneri ove organizacije koja okuplja starije ljude sa velikim zdravstvenim problemima dobili su, prema njihovim tvrdnjama, tek nešto više od 2.000 tona, odnosno isporuku za jedan mesec, pa su tako već sada u zaostatku za dva i po meseca. Za to vreme, napominju, u minut i dinar su poštovali rokove plaćanja.

– Kada je kašnjenje postalo evidentno i kako bi interventno snabdeli članove minimalnom količnim uglja, obratili smo im se da nam omoguće ubrzanu uplatu uglja u količini od najmanje 3.000 tona, kao i prioritet za isporuku najmanje 100 tona uglja dnevno. Na zvaničan dopis koji smo im uputili dobli smo samo usmen odgovor da ne može da se izvrši uplata i dopremanje veće količine uglja, već samo onako kako je ugovorom definisano, kazao nam je Svetozar Božinović, predsednik ovog udruženja u pauzi razgovora sa očajnim penzionerima koji opsedaju njihove prostorije.

Predstavnici Gradske organizacija invalida rada kao glavni razlog kašnjenja smatraju to što je njihovim prevoznicima, kako tvrde, dozvoljen ulazak na utovarno mesto samo u trećoj smeni, od 19 do 23 časa, kada ima dovoljno uglja pa i tada mora da se ostavi 50 odsto količine uglja za prevoznika u prvoj smeni. Kako je i druga smena na raspolaganju istom prevozniku, dolazi do velikog zaostatka u isporuci invalidima rada.

Ko treba da ima prednost

– Bilo je slučajeva da su kamioni naših prevoznika ulazili na utovarno mesto tek oko 23 časa, tamo se zadržavali i bili prinuđeni da dovoze ugalj našim penzionerima i u 3 sata ujutro. Zamislite starijeg invalida koji treba do tog doba da čeka ugalj kako bi primio isporuku, očajan je Svetozar Božinović, predsednik udruženja i javno pita da li udruženje invalida, čiji se penzineri nalaze na donjoj granici socijalne izvdržljivosti, a i pored toga redovno izvršavaju svoje obaveze, treba barem u dopremanju ogreva da ima prednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari