Od utorka po podne do četvrtka uveče šezdesetak zaposlenih u JP „Nacionalni park Đerdap“, kao i oko 50 pripadnika vatrogasno-spasilačkih jedinica koji su pritekli u pomoć, danonoćno su gasili požar koji je izbio na granici opština Majdanpek i Golubac, na 25 kilometara zapadno od Donjeg Milanovca, na potezu zvanom Šomrda.

Naime, u utorak, 13. septembra oko 18 časova, izbio je požar u Gazdinskoj jedinici Boljetinska reka u Nacionalnom parku Đerdap. Tridesetak minuta po izbijanju požara na licu mesta bili su zaposleni u JP „Nacionalni park Đerdap“, koji su krenuli sa gašenjem požara. Sutradan su im se pridružili pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica iz Donjeg Milanovca, Bora, Negotina, Kladova, Majdanpeka, Velikog Gradišta, Požarevca, Pančeva i Smedereva.

Požarom je bilo zahvaćeno oko 70 hektara mahom podmlatka bukove šume, a gašenje požara otežavala je nepristupačnost terena, kao i vetar koji je duvao od srede.

– Procene štete izazvane vatrenom stihijom nema. Ekonomska šteta, vrednost drvne mase koja je izgorela, biće utvrđena. Međutim, nemerljiva je šteta po životnu sredinu s obzirom da je uništeno stanište biljnog i životinjskog sveta na potezu koji je goreo, što će imati dalekosežne posledice. Uzrok požara za sada nije poznat – kaže za Danas direktor JP „NP Đerdap“ Srđan Stefanović. On ističe da ovo preduzeće koje gazduje šumama na području NP Đerdap posebnu zahvalnost upućuje RTB Bor i Opštini Majdanpek koji su pritekli u pomoć obezbeđujući mehanizaciju, pogonsko gorivo i ishranu za ljude koji su sve vreme bili na licu mesta. 

Kod Prijepolja gori 15 hektara

Prijepolje – Požar u Kumaničkom kanjonu u opštini Prijepolju je pod kontrolom, izjavio je juče direktor uprave preduzeća „Srbijašume“ u Prijepolju Milan Baranac. On je rekao da je pod požarom oko 15 hektara niskog rastinja. „To je izrazito nepristupačan teren, ali, u saradnji sa vatrogascima, držimo požar pod kontrolom“, rekao je Baranac. Vatra je pre četiri dana zahvatila mladu hrastovu šumu i nisko rastinje. Beta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari