Ugašena Fejsbuk grupa Budi human – Humanitarne licitacije, sumnja se na finansijske malverzacije 1Foto: Shutterstock/Viktollio

Administratori izuzetno popularne grupe za humanitarne licitacije na Facebooku Budi human – Humanitarne licitacije objavili su da je ta platforma ugasila grupu zbog „kršenja standarda“, odnosno sumnje da je došlo do „finansijskog obmanjivanja“ članova grupe.

Jedna od administratorki Budi human grupe, Marina Čubrilo, potvrdila je za Biznis.rs da je došlo do gašenja, ali i da je osnovana nova grupa Humanitarne licitacije, koja već ima više od 10.000 članova i preko koje će se rešavati okončane licitacije iz stare grupe, koja je brojala čak 400.000 članova.

„Desilo se nešto čega smo se svi plašili, budući da nas je Facebook (fb) već neko vreme obaveštavao da naša grupa krši standarde fb zajednice, u ovom trenutku nam je grupa ugašena, da li za stalno ili ne to još ne znamo, u kontaktu smo sa fb podrškom“, objavljeno je pre manje od 24 časa na novom Facebook profilu – Humanitarne Licitacije.

Marina Čubrilo za Biznis.rs priča šta se desilo, počev od gašenja grupe Budi human – Humanitarne licitacije do stvaranja nove grupe.

Razjasnila je da do gašenja nije došlo zbog bilo kakve prijave ili slične akcije pojedinca, već da je njihov rad već duže vreme bio pod nadzorom platforme u vlasništvu kompanije Meta.

„Posle četiri godine i tri meseca rada – i sa skoro 400.000 članova grupe, prekjuče smo ugašeni. Bili smo šokirani“, kaže Marina ali i ukazuje da se grupa u radu često suočavala sa problemima koji mogu da svedu na pitanje poštovanja „standarda zajednice“, što je Facebook/Meta naziv za „pravila igre“ na njihovoj platformi.

„Ključni problem bio je u tome što te ‘probleme’ rešava softver, a ne čovek, i onda se dešavalo da nam neku objavu za licitaciju ukinu zato što je na slici dečiji pištolj – igračka koju softver prepozna kao pravi. Takođe, mnogi su postavljali parfeme ili vaučere sa brendovima, što je softver prepoznavao kao obmanu“, objašnjava Marina Čubrilo za Biznis.rs.

Ugašena Fejsbuk grupa Budi human – Humanitarne licitacije, sumnja se na finansijske malverzacije 2

Jedan od ključnih problema bile su i slike „uplata“, odnosno dokaza koje su učesnici licitacija postavljali kako bi dokazali da su uplatili izlicitiranu sumu na račun korisnika humanitarnih fondacija.

„Takve slike softver je prepoznavao kao obmanu, pa je i neke od moderatora prepoznavao kao pretnju zato što stalno objavljuju nešto sa rečima ‘uplata’“, opisuje Marina kako su „ušli u crveno“ i na kraju ugašeni.

To, međutim, ne znači i kraj rada za grupu koja je okupila 400.000 članova i koja je, prema njihovim podacima, dnevno znala da prikupi 20 do 30 hiljada evra za lečenje i pomoć korisnicima humantarnih fondacija u Srbiji.

„Osnovana je nova grupa. Zove se Humanitarne Licitacije i danas je počela sa radom. Već imamo oko 10.000 članova“, ponosna je Marina Čubrilo.

Preko te grupe, kako je rekla za Biznis.rs, biće „razrešene“ sve licitacije koje su se u međuvremenu završile – ali je zamolila članove grupe za strpljenje, pošto trenutno samo tri ili četiri osobe mogu da pristupe podacima iz stare grupe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari