Ni posle više od godinu dana od eksplozije u lozničkoj „Viskozi“, kada je jedan radnik poginuo, iz ove fabrike nije izmešteno 500 tona ugljen-disulfida (CS2), izuzetno opasne i zapaljive materije.

Petar Ekmeščić, zamenik gradonačelnika Loznice, kaže za Danas da su se konačno stekli uslovi za izmeštanje CS2, i da se sada čeka prevoz specijalnih cisterni za transport iz inostranstva koje će, najverovatnije, doći u našu zemlju sredinom maja.

– Ministarstvo životne sredine je uplatilo 1,1 milion dinara za sanaciju cevovoda i ventila u skladištu ugljen-disulfida, kako bi se omogućilo njegovo bezbedno pretakanje. Sada za celokupan posao nije više zadužena opština, već sama „Viskoza“. Prema mojim saznanjima, stečajno rukovodstvo ove fabrike sklopilo je ugovor sa preduzećem „Promos“ iz Ciriha, koje će biti zaduženo za pretakanje, transport i prodaju opasnog ugljen-disulfida, kaže Ekmeščić.

On dodaje da se CS2 u nekim zemljama, poput Indonezije, koristi kao sirovina za proizvodnju veštačkih vlakana, i da se njegova cena kreće i do nekoliko stotina evra po toni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari