Predsednik Venecuele Ugo Čaves ubedljivo je pobedio na referendumu koji će mu omogućiti da ostane na vlasti sve dok bude uživao podršku birača. Izmenom Ustava, koju su birači odobrili u nedelju, Čaves će 2013. moći da se kandiduje za treći predsednički mandat.

Odmah po objavljivanju rezultata, ispaljen je vatromet, a na ulice glavnog grada Karakasa izašle su hiljade razdraganih Čavesovih pristalica. On im je sa balkona predsedničke palate poručio da su pobedili istina i dostojanstvo i da su sada vrata budućnosti širom otvorena.

Na referendumu je glasalo 11 od 17 miliona ljudi upisanih u biračke spiskove. Za ukidanje ograničenja predsedničkih mandata glasalo je 54,36 odsto, dok je protiv bilo nešto preko 45 odsto birača. Ovo je drugi put da se Venecuelanci na referendumu izjašnjavaju o tom pitanju – 2007. su tesnom većinom rekli „ne“. Posmatrači kažu da je glasanje proteklo u redu, uprkos oštroj kampanji koja je produbila podele u venecuelanskom društvu.

Predsednik Čaves uživa podršku siromašnih slojeva u zemlji, kojima je, zahvaljujući prihodima od nafte, umnogome poboljšao kvalitet života. Protiv njega je tradicionalna elita, koja ukazuje na porast kriminala i bezakonja.

Opozicije je prihvatila rezultat referenduma, ali je kritikovala Čavesa zbog načina na koji je vođena kampanja. „Bila je ovo kampanja sa najvećim procentom zloupotrebe javnih resursa“, kaže Karlos Većio, pripadnik jedne opozicione grupacije. Leopoldo Lopes, jedan od glavnih opozicionih lidera uporedio je referendumsku kampanju sa borbom Davida i Golijata u kojoj je Golijat odneo pobedu. Kriričari optužuju Čavesa da je priglio mnogo vlasti u svojim rukama sa ogromnim uticajem na sudove, poslanike i izborna tela.

Od Buenos Ajresa do Havane i šire, mnogi su sa velikom pažnjom pratili glasanje, o političkoj budućnosti žestokog antiliberalnog američkog neprijatelja i levičarskog šampiona Latinske Amerike. Prvu čestitku na izbornoj pobedi upravo je dobio od svog kubanskog političkog mentora Fidela Kastra.

Prema mišljenju analitičara, pobeda će dodatno ojačati Čavesovu vlast i njegovu socijalističku revoluciju, koja uključuje nacionalizaciju i veću kontrolu države nad ekonomijom. Ipak, oprezno se govori o tome da li će Čaves moći da računa na podršku za njegov rezibor na narednim izborima. „Čavesova namera je jasna. Njegova težnja je da bude doživotni predsednik“, kaže Majkl Šifer iz Inter-američke grupacije u Vašingtonu. „Ubeđen je da je on otelotvorenje narodne volje i nužnog napretka zemlje. Ali njegovi kapaciteti nisu toliko ubedljivi“. Prema rečima Šifera, globalna finansijska kriza, pad cena nafte, koja čini 94 odsto izvoza Venecuele i polovinu federalnog budžeta, ograničiće Čavesovu sposobnost da održi nivo javne potrošnje što je do sada podgrevalo njegovu popularnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari