Venecuela će povući ambasadora iz Kolumbije i zamrznuti odnose sa svojim andskim susedom, izjavio je venecuelanski predsednik Ugo Čaves.

Venecuela će, takođe, obustaviti uvoz iz Kolumbije i posvetiti više pažnje kupovini poljoprivrednih i industrijskih proizvoda iz Brazila, Ekvadora, Bolivije i drugih zemalja, rekao je Čaves tokom televizijskog prenosa sednice vlade. „Naredio sam povlačenje našeg ambasadora iz Bogote i našeg diplomatskog osoblja. Zamrznućemo odnose s Kolumbijom“, rekao je Čaves.

Do najnovijeg razvoja situacije u odnosima između dve države, došlo je samo dan posle optužbe kolumbijske strane da je oružje, koje je Venecuela kupila u Švedskoj, našlo put do pobunjenika iz Revolucionarnih oružanih snaga Kolumbije (FARC), koji se već četiri decenije bore protiv vlasti u Bogoti. Potpredsednik Kolumbije Francisko Santos izjavio je nedavno da vlada istražuje kako je protivtenkovsko naoružanje stiglo do pripadnika FARC. Čaves je ove optužbe nazvao neosnovanim i „velikom manipulacijom“, dodajući da kolumbijski pobunjenici dobijaju oružje iz više zemalja, uključujući Sjedinjene Američke Države, Rusiju i Izrael.

On je ocenio i da namera Kolumbije da više američkih vojnika učestvuje u borbi protiv narko dilera u toj zemlji predstavlja pretnju Venecueli. „Kolumbijska vlada pokazuje da uopšte ne vodi računa o svojim odnosima sa Venecuelom“, izjavio je Čaves, dodajući da bi mogao da bude zatvoren i gasovod iz susedne zemlje. Posle ove objave, televizijski prenos sednice vlade nastavljen je pesmom i tortama povodom Čavesovog 55. rođendana, kao i predajom poklona, uključujući zlatnu sablju dobijenu od zamenika ruskog premijera Igora Sečina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari