Predsednik Venecuele Ugo Čaves vratio se juče na Kubu, jer mu je potrebna još jedna operacija u borbi protiv raka, a za slučaj komplikacija izabrao je naslednika, potpredsednika države Nikolasa Madura.


Čaves je u obraćanju naciji priznao ozbiljnost situacije i prvi put rekao da postoji mogućnost da ode se funkcije. Kako je kazao, ako prilikom operacije dođe do komplikacija, dužnost predsednika bi trebalo da preuzme Maduro, koji bi takođe nastavio da vodi socijalistički pokret u Venecueli.

Čaves je dva puta odlazio na Kubu zbog operacije, hemoterapije i zračenja. Nova operacija uslediće u sledećih nekoliko dana. „Rizik postoji, to niko ne može da porekne, ali u svakom slučaju moramo da osiguramo napredak Bolivarske revolucije“, rekao je Čaves u predsedničkoj palati okružen Madurom i drugim zvaničnicima, javila je Beta.

Nezavisni medicinski stručnjaci naveli su da se Čaves, sudeći prema njegovom opisu stanja, suočava sa „veoma teškom borbom sa agresivnom vrstom raka“. Predsednik Venecuele, koji se u petak vratio sa Kube, rekao je da su testiranjem otkrivene maligne ćelije na istom mestu s kojeg su raniji tumori uklonjeni. Doktori su mu preporučili da se operiše odmah, ali im je on, kako je ispričao, objasnio da prvo mora da ode u svoju državu. Čaves je 7. oktobra ponovo pobedio na predsedničkim izborima, ali još nije položio zakletvu. Ako bi se situacija sa rakom iskomplikovala, lider Venecuele je ukazao da bi na osnovu Ustava bilo neophodno raspisivanje izbora i pozvao je građane da u tom slučaju podrže Maura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari