Suočen s nestašicama hrane u zemlji kao i materijalima za građevinarstvo, predsednik Venecuele Ugo Čaves intenzivirao je napore u cilju što jače državne kontrole nad venecuelanskom ekonomijom, preko novog talasa preuzimanja privatnih kompanija.
Potez je usledio samo nekokliko meseci nakon što su birači na referendumu odbacili zahtev da se predsedniku daju veća ustavna ovlašćenja nad ekonomijom i javnim institucijama, što je dovelo do novih optužbi na račun Čavesa kao što je ova: Predsednik Venecuele je više zainteresovan za konsolidaciju moći nego za rešavanje problema građana Venecuele.

Suočen s nestašicama hrane u zemlji kao i materijalima za građevinarstvo, predsednik Venecuele Ugo Čaves intenzivirao je napore u cilju što jače državne kontrole nad venecuelanskom ekonomijom, preko novog talasa preuzimanja privatnih kompanija.
Potez je usledio samo nekokliko meseci nakon što su birači na referendumu odbacili zahtev da se predsedniku daju veća ustavna ovlašćenja nad ekonomijom i javnim institucijama, što je dovelo do novih optužbi na račun Čavesa kao što je ova: Predsednik Venecuele je više zainteresovan za konsolidaciju moći nego za rešavanje problema građana Venecuele. U isto vreme, tragao je za agresivnijim akcijama protiv privatnog sektora, zašta njegovi kritičari kažu da je samo doprinelo novim nevoljama. Jedna značajna mera jeste na polju stranih investicija, koje beleže visoke nivoe u drugim zemljama Latinske Amerike, ali ne i u Venecueli.
Štaviše, Čaves vrši i pritisak na preuzimanju kompanija kako velikih tako i malih. Državna uloga u ekonomiji se širi, dok se ekonomski rast usporava. Privatni ekonomisti očekuju da ovogodišnji rast bude svega šest odsto, u odnosu na prošlogodišnjih 8.4 odsto. Ali, Čaves smatra da može da „popuni rupe“, naročito u stranim investicijama, preko novih rizika sa saveznicima Kubom i Iranom. Tako su se nakon prošlomesečne trodnevne posete iranske delegacije, Venecuela i Iran saglasili da izgrade fabriku za traktore i jednu cementaru. Slično tome, Venecuela je objavila osnivanje dveju kompanija u saradnji s kubanskim partnerima u oblasti ribolova i industrije za preradu svinjskog mesa.
U međuvremenu, Čaves testira nove politike obuzdavanja pada bolvara, nacionalne valute i nervoza povodom nestašica hrane. Nedavni talas porasta cena nafte pomogao je Čavesovoj vladi da maskira pad proizvodnje u nacionalnoj naftnoj kompaniji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari