Ugovor o gasifikaciji Požarevca, čija je vrednost 13 miliona evra, potpisan je u svečanom salonu Gradskog zdanja. Ovaj Ugovor od izuzetnog značaja za ukupan razvoj Požarevca potpisali su: gradonačelnik Miodrag Milosavljević, izvršni direktor investitora – Javnog preduzeća „Srbijagas“ Jovica Budimir i predsednik Upravnog odbora firme „Gas Invest“, koja će biti izvođač radova, Marko Babarogić.


Glavne karakteristike ovog Ugovora, kojim je predviđena izgradnja glavne merno-regulacione stanice Požarevac preko razvodnog gasovoda od Osipaonice, čija će realizacija početi odmah a biti završena za dve do tri godine, najpre je komentarisao Jovica Budimir:

– Želeo bih da čestitam gradu Požarevcu i strateškom partneru na potpisanom Ugovoru i nadam se da će ovaj posao, koji započinje veoma brzo, biti uspešno završen kao i u svim ostalim gradovima u kojima smo radili u prethodnom periodu. Pored ukupne vrednosti posla, hteo bih da naglasim da ovo nije jedini projekat koji će biti realizovan na teritoriji grada Požarevca. Za ovu godinu predviđena je izgradnja gasovoda od Osipaonice do Požarevca i dalje prema selu Ostrovu čija vrednost iznosi više od 5,5 miliona evra čime se stiču uslovi da celokupna teritorija grada Požarevca dobije gas, rekao je Budimir.

Ugovorom je predviđena izgradnja 11 merno-regulacionih stanica, 55 kilometara gasovoda srednjeg pritiska i 260 kilometara distributivne mreže gasa niskog pritiska. Programom gasifikacije kao i Prostornim planom usaglašene su sve trase gasovoda sa već postojećom mrežom toplifikacije tako da će gas biti dostupan i industrijskim potrošačima a jedinstvena cena priključka za individualna domaćinstva iznosiće oko 650 evra.

U ime izvođača radova na projektu gasifikacije Požarevca javnosti se obratio Marko Babarogić: -Izrazio bih zahvalnost što nas je grad Požarevac ponovo prepoznao kao strateškog partnera i što smo u ovaj projekat uveli „Srbija gas“ kao investitora sa kojim smo partneri i na drugim projektima. Spremni smo da radove započnemo i nadam se da će sve biti obavljeno u predviđenom roku, rekao je Babarogić.

Gradonačelnik Požarevca, Miodrag Milosavljević je rekao: -Potpisivanjem ovog tripartitnog ugovora o poslovno-tehničkoj saradnji stavljena je tačka na problem gasifikacije Požarevca i ostalih naselja. Posebno bih ukazao na kvalitet potpisanog ugovora. Uspeli smo da izađemo iz „mrtve trke“ kada je u pitanju gasifikacija Grada i kroz duge pregovore sa strateškim partnerom i investitorom našli zajednički interes i i započeli ovaj veliki poduhvat. Investicija je okvirno vredna 13 mliona evra u zavisnosti od interesovanja i broja korisnika koji će se na kraju priklučitina gasovod. Najbitnije je da ćemo imati dovod gasa do industrijske zone pošto je ovaj energen prevashodno potreban industrijskom delu grada pa u tom smislu razmišljamo o izgradnji trafo polja koje će omogućiti stabilno napajanje grada električnom energijom. Inače, ovaj Ugovor je prilično „liberlan“ pa će građani moći da biraju hoće li priključak na toplovodnu ili gasovodnu mrežu, istakao je Milosavljević

Potpisivanju ovog Ugovora, pored ostalih, prisustvovali su: narodni poslanik Žarko Pivac, zamenica gradonačelnika Vukica Vasić i predsednik Skupštine grada Miomir Ilić sa zamenicima Milićem Jovanovićem i Violetom Tomić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari