Odbornici opštinske Skupštine u Negotinu su u martu ove godine usvojili Lokalni akcioni plan za zapošljavanje, a lokalna samouprava je odlukom o budžetu za 2015. odvojila pet miliona dinara za subvencije – zapošljavanje pojedinaca po ugovoru i subvencije za samozapošljavanje.

Ugovore o samozapošljavanju po programu aktivne politike zapošljavanja potpisalo je 30 nezaposlenih lica sa evidencije negotinske NSZ, koji će otvaranjem sopstvenih firmi sebi obezbediti radno mesto. Osam lica potpisalo je ugovore za pohađanje obuke za vođenje poslovnih knjiga, dok su kod tri poslodavca nezaposlena lica obavljala stručnu praksu. Njima je predsednik opštine Negotin, Jovan Milovanović uručio ugovore za samozapošljavanja u 2015. godini.

Prema rečima direktorke NSZ filijala Bor, Sonje Stanković opština Negotin je dugogodišnji, veoma uspešni partner na realizaciji lokalnih planova zapošljavanja.

– Očekujem da i naredne godine Negotin bude među vodećim opštinama po ovom pitanju. Nacionalnim akcionim planom predviđene su četiri vrste mera koje se mogu sufinansirati. To su javni radovi, stručna praksa, sticanje praktičnih znanja i subvencije poslodavcima koji zapošljavaju lica sa evidencije NSZ, kazala je Sonja Stanković. NSZ kontrolisaće sprovođenje realizacije potpisanih ugovora, a u slučaju njihovog nepoštovanja ili kršenja , prema korisnicima će biti preduzete odgovarajuće mere.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari