Broj ekstremnih grupa u SAD raste, što povećava zabrinutost američkih obaveštajnih službi za bezbednost predsednika države Baraka Obame. Policija je nedavno ispred federalne zgrade u Los Anđelesu okružila čoveka za koga se sumnja da je pretio predsedniku, a nekoliko sati kasnije policajci su bili primorani da upotrebe suzavac kako bi ga sklonili s tog mesta. Reč je o još jednom slučaju koji je, kako mnogi tvrde, deo uznemirujuće tendencije, naglašava „Glas Amerike.

Tajna služba je razotkrila najmanje tri zavere za atentat na predsednika, povezane sa grupama koje zagovaraju superiornost bele rase. Strahovanja za Obaminu bezbednost dodatno je intenzivirao incident u Nju Hempširu, kada se ispred srednje škole u kojoj je Obama držao govor , pojavio čovek sa isturenim poluautomatskim pištoljem.

„Veoma je stresno kada je predsednik na otvorenom. Mislim da oni stvarno strahuju da bi nešto moglo da mu se dogodi“, istakao je Bred Geret, bivši obaveštajac. Prema novim izveštajima nevladinih organizacija broj ekstremnih grupa, nalik onima koje su doprinele jačanju domaćeg terorizma 1990-ih, naglo je porastao nakon što je američki predsednik preuzeo položaj. Oni sada koriste internet i druga sredstva komunikacije kako bi širili propagandu.

Bezbednosne službe pokrenule su nedavno program u cilju osujećivanja eventualnih pokušaja pojedinaca da nanesu štetu predsedniku. Takva kampanja umnogome je intenzivirana nakon ubistva doktora u Kanzasu i stražara Afroamerikanca u vašingtonskom muzeju holokausta. Istovremeno, organizacija za borbu za ljudska prava Sautern poverti lo center uputila je saopštenje u kojem se javnost upozorava na sve veći broj potencijalno nasilnih „ultradesničarskih grupa“. Prema podacima te organizacije, trenutno ima 926 ekstremističkih grupa, u odnosu na 602, koliko je postojalo pre devet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari