Zbog naglog topljenja snega, jake kiše i izlivanja reka Beli i Crni Timok u subotu uveče poplavljena su sela u opštinama Bor i Zaječar.

U pripravnost je stavljen specijalni tim MUP-a Srbije za spasavanje u slučaju poplava, a u Zaječaru su popodne proglašene vanredne mere odbrane od ove elementarne nepogode. Pripadnici MUP od sinoć dežuraju i deluju na teritoriji Bora i Zaječara, i u saradnji sa stanovnicima postavljaju džakove sa peskom na obale nasipa, saopštio je Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije MUP-a. „Zbog obilnih padavina došlo je do odrona na železničkoj pruzi Majdanpek – Požarevac kod fabrike bakarnih cevi Debeli Lug“, naveo je Marić. U opštinama Knjaževac, Sokobanja i Negotin za sada nema opasnosti od izlivanja reka.

– Dve kuće u okolini sela Šarbanovac su odsečene zbog poplave, a ukućani jedne su evakuisani, kaže za Danas Miodrag Marković, komandant bataljona u Odeljenju za vanredne situacije u Boru MUP Srbije. On dodaje da u slučaju pogoršanja situacije na terenu, moguće da se evakuišu i stanari druge kuće, koji za sada to odbijaju, iako su okruženi vodom.

– U mestu Selište kod Bora izlivanjem reke Crni Timok bio je juče ugrožen i deo magistralnog puta Bor – Zaječar, koji je i najvažnija deonica u ovom području, ali nakon reakcije pripadnika Sektora za vanredne situacije i prokopavanjem kanala, put je tokom jučerašnjeg dana postao prohodan – objašnjava Marković. On dodaje da su u pomoć pripadnicima Sektora priskočili i meštani sela, a da je u pripravnosti još jedna jedinica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari