Flotacijsko jalovište nekadašnjeg rudnika olova i cinka „Šuplja stijena“, koje se nalazi na svega nekoliko desetina metara od naselja i dalje predstavlja ogroman problem za zdravlje mještana Graca i okolnih sela. Jalovište je korišteno skoro pet decenija, od otvaranja rudnika. Zahvata površinu od 15 hektara, a na samoj desnoj obali rijeke Ćehotine deponovano je više od tri miliona tona toksičnog otpada.


Ekolozi tvrde da je oko pola miliona tona jalovine sa povećanom koncentracijom teških metala skliznulo u Ćehotinu, čime je trajno ugrožen biljni i životinjski svijet u koritu rijeke sve do njenog ulivanja u Drinu. Činjenica da se grad Goražde u Bosni i Hercegovini snabdijeva pitkom vodom iz Drine, dodatni je razlog da se nađe trajno rešenje sanacije jalovišta u Gracu. „Ne može se objasniti nikome ko nije bio u Gracu početkom avgusta, kako je bilo kada je vjetar podigao otrovne oblake sa jalovišta i raznio prašinu po voćnjacima i njivama. Mještani su bježali u svoje stanove, zatvarali prozore, sklanjali se kud je ko mogao, a ako nije imao gdje, napunio je pluća otrovima“, tvrde mještani Graca i ističu da su odavno sa problemom upoznati nadležni u Opštini preko MZ, na zborovima i tribinama, ali da do sada ništa nije preduzeto.

Još 2005. god. iz Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora najavljivana je izrada projektne dokumentacije za sanaciju jalovišta kako bi se taj projekat mogao kandidovati kod međunarodnih organizacija za finansijsku podršku.

Predsjednik Ekološkog društva „Breznica“ Milorad Mitrović, tvrdi da je na njihov zahtjev ranije Institut za hemiju iz Ljubljane uradio analizu jalovišta koja je pokazala znatno povećanu koncentraciju teških i opasnih metala. Koliko je otrovan materijal sa tog jalovišta može se zaključiti i iz izjave nekadašnjeg glavnog republičkog ekološkog inspektora Pavla Radomana, koji je prilikom obilaska tog mjesta, prije nekoliko godina izjavio „da je to najotrovniji materijal i nešto najgore što može da zadesi neki kraj“.

– Još jednom tražimo od nadležnih da preduzmu konkretne mjere da se izjasne o stanju životne sredine u Gracu, jer su svakim danom sve više ugroženi životi i zdravlje mještana“ izjavio je Mitrović. Dodatni problem zagađenja korita Ćehotine predstavlja i nedavno formirana deponija otpada na lijevoj strani rijeke, odmah preko puta jalovišta, gdje nesavjesni mještani dovoze velike količine otpada i prosipaju ga u korito.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari