Advokat iz Beograda uhapšen u Hrvatskoj zbog krajiških pesama i Baje Malog Knindže 1Foto: Shutterstock/Ajdin Kamber

Advokat iz Beograda Nemanja Berić uhapšen je 10. avgusta u Hrvatskoj, pri povratku u Srbiju, a pojedini hrvatski mediji objavili su da je advokat uhapšen zbog krajiških pesama, odnosno snimka sa pevačem Bajom Malim Knindžom.

Berić, poreklom iz Hrvatske, na putu ka Kninu pevao je pesmu Baje Malog Knindže „Do Dinare niđe ne stajem“ i to objavio na svom Fejsbuk mrežama, objavili su mediji.

Nedavno hapšenje beogradskog advokata Nemanje Berića u Hrvatskoj izazvalo je pažnju javnosti, a hrvatski portal Dnevno, pozivajući se na neimenovane izvore, piše da on nije uhapšen zbog pesme „Do Dinare niđe ne stajem“, već zbog snimka objavljenog na Instagramu sa Bajom Malim Knindžom, piše N1.

Mediji su preneli da je hrvatska policija procenila da Berić tom pesmom narušava javni red i mir, pa je 10. avgusta zadržan na graničnom prelazu Bajakovo, dok je pokušavao da napusti Hrvatsku i vrati se u Srbiju.

Priveden je sudiji za prekršaje u Šibeniku koji mu je odmah izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od 15 dana.

Advokat Viktor Gostiljac izrazio je zabrinutost zbog hapšenja kolege Berića i istakao da ovaj slučaj ne sme proći nezapaženo. On je zatražio da Advokatska komora Srbije zahteva objašnjenje od nadležnih hrvatskih organa.

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta pozvao je državne organe Srbije da pokrenu razgovor s Hrvatskoj o hapšenju i progonu krajiških Srba zbog pevanja pesama ili objavljivanja fotografija sa „krajiškim ili patriotskim sadržajem“, prenosi Politika.

„Dosad je devetoro Srba sa područja Knina uhapšeno i osuđeno za isti prekršaj i objave na Fejsbuku. Od toga broja sedmoro je osuđeno na zatvorske kazne od 15 dana, jedan na uslovnu zatvorsku kaznu i jedan na novčanu kaznu od 1.000 evra“, naveo je Linta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari