Odlazeći predsednik Obale Slonovače Loran Gbagbo uhapšen je juče i predat snagama novog predsednika Alasana Uatare čiji izbor priznaje međunarodna zajednica. Gbagbo je od predsedničkih izbora održanih u jesen 2010. odbijao da preda vlast Uatari.


Francuski ambasador u Obali Slonovače Žan-Mark Simon izjavio je agenciji Frans pres da su Gbagboa uhapsile snage lojalne Uatari i da su ga odvele u hotel Golf, njihovo sedište. „Republikanske snage Obale Slonovače lojalne Uataru uhapsile su Lorana Gbagboa i odvele ga u hotel Golf“, rekao je Simon, izvestila je Beta. Agencija Rojters je, međutim, javila pozivajući se na izjavu Gbagbovog savetnika u Francuskoj Tusena Alena da su ga uhapsile francuske specijalne snage i predale ga opoziciji.

Međutim, jedan francuski diplomatski izvor je demantovao tu informaciju. Gbagboa su u njegovoj rezidenciji uhapsile snage njegovog suparnika Alasana Uatare, a ne francuski specijalci, rekao je taj izvor.

Mirovne snage UN ranije su optužile Gbagboove snage da dovode u opasnost civilno stanovništvo i zatražile od francuskih trupa u Obali Slonovače da se suprotstave teško naoružanim snagama bivšeg lidera.

Trupe odane Uatari, nakon višemesečne političke krize, krajem marta su pokrenule ofanzivu iz svog uporišta na severu. Cilj UN-ovih i francuskih helikoptera tokom ofanzive, prema izveštajima zapadnih medija, bilo je teško naoružanje snaga pod kontrolom Gbagboa. Pošto su propali pregovori, prema istim izveštajima, Gbagboove snage prošle nedelje krenule su u kontraudar čija meta je bio i hotel u kojem je smešten Uatara. Pre jučerašnjeg hapšenja Gbagboa ispred njegove rezidencije viđeni su francuski tenkovi.

Očevici su za AFP, kako je izvestio Bi-Bi-Si, rekli da su Uatarine snage juče upale upale u rezidenciju u kojoj se utvrdio Gbagbo, dok su francuska i UN-ova oklopna vozila bila raspoređena ispred i na putu koji vodi ka predsedničkom kompleksu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari