Bugarski lokalni romski starešina Kiril Raškov čije je osiono ponašanje izazvalo proteste u njegovom selu i međunacionalnu napetost širom Bugarske, uhapšen je u Sofiji. Raškov je optužen da je pretio smrću jednom meštaninu svog sela, za šta može biti kažnjen do šest godina zatvora, rekao je juče u Skupštini zamenik ministra unutrašnjih poslova Veselin Vučkov.

Raškov (69), nazvan „kralj Kiro“, bio je pod nadzorom i zaštitom policije od petka uveče kada su počeli protesti meštana njegovog sela Katunice, na jugu zemlje, zbog teškog incidenta. Minibus sa rođacima Raškova oborio je i usmrtio jednog mladića koji je sa njima bio u sukobu, a vozač je optužen za ubistvo s predumišljajem. U subotu uveče spaljene su tri prazne kuće Raškova u Katunici, selu gde su brojni pripadnici romske nacionalna manjina.

Demonstracije u znak solidarnosti sa meštanima Katunice koje je terorisao „kralj Kiro“, održavala su se od nedelje svake večeri širom Bugarske, uz uzvikivanje nacističkih parola protiv romske, ali i protiv turske manjine. Stotine demonstranata su u ponedeljak uhapšene u nekoliko gradova Bugarske gde jača netrpeljivost prema Romima posle incidenta u Katunici. Novinari su u međuvremenu primetili Raškova u skijalištu Borovec i u jednom hotelu u Sofiji. Meštani njegovog sela optužuju Raškova da se bavi ilegalnom proizvodnjom alkohola, trgovanjem ženama radi seksualne eksploatacije i organizovanom prošnjom. Bugarske vlasti su ove nedelje, kako su i obećale demonstrantima, počele da ispituju poreklo imovine „kralja Kire“ i njegove porodice koji ne plaćaju porez. U vreme socijalističke vlasti, Raškov je osuđen sedam puta, ali je amnestiran 1990. od kada protiv njega nije pokrenuta istraga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari