Istražni sudija Osnovnog suda u Požarevcu pokrenuo je istragu protiv Miroslava Mitkovića(63) savetnika predsednika Privredne komore Srbije, Dragana Miljkovića (49) preduzetnika, Draška Krgovića (38) radnika u toplifikaciji i Marijane Krgović (32) zaposlene u preduzeću „MDC Komerc“ iz Požarevca, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično delo zelenaštva. Svima njim, sem Marijani Krgović, određen je pritvor do 30 dana i oni su odmah, nakon saslušanja, prebačeni u požarevački istražnizatvor.


Aktuelni savetnik predsednika Privredne komore Srbije Miroslav Mitković (63) uhapšen je pod sumnjom da se bavio zelenašenjem. Iskoristivši svoj položaj predstavnika PKS u Ruskoj Federaciji, on je od 2004. do 2009. godine izdejstvovao dva kredita od Moskovske banke koje je dao na zajam i zaračunao ličnu kamatu od neverovatnih 62 odsto godišnje!

Sumnja se da je Miroslav iskoristio lakomislenost Mirjane Nenadović, odgovornog lica preduzeća „MDC Komerc“ iz Požarevca, kojoj je davao novac na zajam uz zelenaške kamate. Mitković je najpre zaračunavao ličnu kamatu od 62 odsto na godišnjem nivou, a potom od 48 odsto. Na ovaj način je ostvario nesrazmernu imovinsku korist u gotovom novcu, stanovima i lokalima ukupne vrednosti 304.579 evra. Od oštećene je potraživao iznos od još 135.149 evra. Prema tvrdnjama našeg izvora upućenih u istragu Mirjana Nenadović je tek pre nekoliko meseci prijavila da već godinama plaća zelenašku kamatu. Ona je navela da je, baveći se građevinskim biznisom, proteklih godina prodavala stanove i lokale i da je tim novcem prvo plaćala enormne kamate.Objasnila je i da je „u poslednje vreme posao stao“ i da više nema prihode od kojih bi mogla da isplaćuje kamate zelenašima.

Inače, Mirjana Nenadović već nekoliko godina rukovodi firmom „MDC komerc“, koja gradi stanove i lokale u centru Požarevca.Njeni problemi počinju 2004. kada joj je ponestalo novca za nastavak posla pa joj je osumnjičeni Miroslav Mitković. pozajmio 30.000 evra, ali je obračunao i veliku mesečnu kamatu.

Mitković je više od 10 godina zaposlen u PKS. Do pre dve godine, u dva mandata bio je predstavnik PKS u Moskvi. Nakon toga, po povratku u Srbiju 2009. godine postavljen je za savetnika predsednika koji je zadužen za odnose sa Ruskom Federacijom. Pre nego što je došao u PKS Mitković je bio generalni direktor Mesne industrije iz Požarevca. Kako smo saznali, bio je blizak sa porodicom Milošević i političkim partijama SPS i JUL, koji su ga sredinom devedesetih godina prošlog veka postavili za načelnika Braničevskog okruga. Tih godinea makedonske novine pisale su da je Mitković priveden na granici sa Makedonijom, zbog toga što je pokušao da prenese preko 1. 200. 000 nemačkih maraka, ali je intervencijom tadašnjeg srpskog Ministra policije Vlajka Stoiljkovića, koji je rodim iz istog sela, kao i Mitković, Male Krsne, pušten.

Posle oktobarskih promena 2000. godine, prema rečima izvora iz demokratske stranke, on je postao njihov član, ali se u stranku učlanio u Beogradu. Poslednji put u javnosti viđen je u Svečanim salonima gradskog zdanja u Požarevcu u novembru prošle godine, kada je prisustvovao prijemu organizovanom za viđene požarevljane širom Srbije i dijaspore.

Uhapšeni Dragan Miljković. iz Požarevca je, od 2006. do 2009. godine, davao novac na zajam od ličnih sredstava i posredovao u zaključivanju ugovora o kupoprodaji. On je osumnjičen da je 2006. godine sa oštećenom Mirjanom Nenadović. zaključio ugovor o pozajmici, ugovarajući kamatu od 42 odsto na godišnjem nivou, da bi u narednom periodu na osnovu ovako pozajmljenog novca, na ime glavnice i kamata primio ukupni iznos od 135.415 evra. Tako je „zaradio“ 25.415 evra, ali je od oštećene potraživao na ime kamata iznos od još 303.307 evra.

Takođe, sumnja se da je 2006. godine on posredovao i u zaključivanju kupoprodajnog ugovora između oštećene, kao prodavca, i preduzeća „Hipeks“ iz Smedereva, kao kupca, i na uplaćeni iznos zaračunao ličnu kamatu. Na ovaj način pribavio je imovinsku korist od 50.568 evra, pritom potražujući od oštećene na ime kamate iznos od još 117.905 evra.

Sumnja se da su Draško rgović. i njegova supruga Marijana Krgović. izvršili isto krivično delo u saizvršilaštvu, jer su, od 2005. do 2007. godine, iskoristivši lakomislenost oštećene Mirjane Nenadović. davali više puta novac na zajam i zaračunavali ličnu kamatu od 72 odsto godišnje. Time su ostvarili ogromnu dobit u nekretninama u ukupnom iznosu od 71.435 evra.

Utajila porez

Zanimljivo je to da oštećenoj vlasnici „MDS Komerca“, Mirjani Nenadović nedavno Više javno tužilaštvo u Požarevcu, podnelo krivičnu prijavu zbog sumnje da je utajom poreza oštetila državni budžet za 70 miliona dinara.

Ona se sumnjiči da je iskorišćavanjem službenih ovlašćenja, od januara 2008. do maja ove godine, prodavala stanove, lokale i garaže fizičkim licima, ukupne vrednosti od 104.230.587 dinara, bez evidentiranja prometa u poslovnim knjigama. Pretpostavlja se da je novac koji je utajila ne plaćajući PDV davala uhapšenim, na osnavu njihovih potraživanja za kamate, na novac koji su joj pozajmili.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari