Predsednik Hrvatske privredne komore (HGK) Nadan Vidošević uhapšen je juče zbog sumnje u zloupotrebu položaja i ovlašćenja u aferi izvlačenja 32 miliona kuna (4,2 miliona evra) iz Komore koju je vodio čak 18 godina. Pretražen je njegov stan, a on je ispitivan u Kancelariju za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), prenela je Beta.

Zbog sumnje u izvlačenje novca iz HGK sredinom oktobra uhapšeni su Vidoševićeva najbliža saradnica Zdenka Paternel i dugogodišnji saradnik Komore na marketinškim projektima Davor Komerički i njima je određen jednomesečni pritvor. Dosadašnja istraga navodno je pokazala da je Peternel putem fiktivnih računa i faktura uz pomoć Igora Premilovca, koji je takođe obuhvaćen istragom, i Davora Komeričkog izvlačila novac iz HGK.

Od njihovog privođenja mediji najavljuju hapšenje Vidoševića koji je navodno osumnjičen da je bio na vrhu piramide izvlačenja novca iz HGK. Komora nije želela da komentariše hapšenje svog predsednika.

Ministar preduzetništva Hrvatske Gordan Maras izjavio je da je dobro da institucije rade svoj posao, ali i ocenio da je slučaj HGK dokaz kako je radila Hrvatska demokratska zajednica (HDZ). „Ovakve stvari su nedopustive i najodgovorniji ljudi u tim institucijama (HGH) moraju da preuzmu odgovornost. Još pre mesec dana sam rekao da Vidošević mora da odstupi“, rekao je Maras.

Vidošević je, podseća Beta, na ključnim političkim i privrednim funkcijama bio od 1990-tih kada se učlanio u HDZ. Bio je splitsko-dalmatinski župan i ministar privrede u ratnoj vladi Hrvatske. Potom je postao predsednik HGK. Bio je predsednik fudbalskog kluba Hajduk, a sredinom 90-tih na čelu Hrvatskog fudbalskog saveza. Od 2005. do 2011. bio je predsednik Uprave Kraša, a potom i savetnik u Upravi. Kandidovao se na predsedničkim izborima 2009, ali nije uspeo da uđe u drugi izborni krug.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari