Zbog sumnje da je izvršio silovanje niška policija uhapsila je Vučka Manojlovića (68), koga je predsednik Srbije Tomislav Nikolić početkom ove godine pomilovao. Manojlović je već osuđivan za silovanje, a poslednjih 27 godina proveo je u zatvoru zbog otmice i ubistva od kojih je 16 čekao na izvršenje smrtne kazne.

U saopštenju niške Policijske uprave navodi se da je Manojlović osumnjičen da je prekjuče oko 17 časova u svojoj kući u Nišu navodno silovao ženu (47) koja je kod njega radila kao spremačica, kao i da je „povratnik u vršenju teških krivičnih dela“. On je priveden uz krivičnu prijavu višem javnom tužiocu u Nišu, dodaje se u kratkom saopštenju.

Prema nezvaničnim informacijama, Manojlović je u izjavi tužiocu rekao da je sa ženom koju je navodno silovao bio u vezi i negirao je bilo kakvu krivicu. Žena koja je prijavila silovanje takođe je juče u izjavi medijima negirala da je došlo do „klasičnog seksualnog odnosa“ sa Manojlovićem. Ona je kazala novinarima da je Manojlović bio u alkoholisanom stanju i da joj je zadao nekoliko udaraca, ali da nisu bili intimni.

Mediji su Manojlovića dugo godina označavali kao „najpoznatijeg osuđenika na smrt u Srbiji“. Okružni sud u Nišu ga je 1985. osudio na maksimalnu zatvorsku kaznu od 20 godina zbog otmice i ubistva zamenika okružnog javnog tužioca u Leskovcu Dragomira Krstića, kojem je „želeo da se osveti“ zbog toga što je učestvovao u procesu u leskovačkom Okružnom sudu u kojem je Manojlović osuđen na pet godina zatvora zbog silovanja. Vrhovni sud Srbije je 1986. preinačio zatvorsku u smrtnu kaznu, koja je nakon njenog ukidanja 2002. godine preinačena u maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina.

Manojlović je od početka tvrdio da nije kriv za ubistvo Krstića, koga je, kako je govorio, oteo i povezao svojim automobilom da bi mu objasnio da nije kriv za silovanje, a da je Krstić poginuo u policijskoj pucnjavi kojom su obojica „zasuti“. Sedam puta je lično zatražio izvršenje smrtne kazne. Molbu za pomilovanje prvi put je podneo 2004. predsedniku Srbije Borisu Tadiću, ali na nju nije bilo odgovora. U novoj molbi upućenoj Nikoliću, uz pozivanje na izuzetno dobro vladanje tokom izdržavanja kazne, podneo je i medicinsku dokumentaciju o pogoršanom zdravstvenom stanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari